Home

Achtergrond 914 x bekeken

Eurozone oogt zwak, euro omlaag

De economie van de Eurozone is knarsend tot stilstand gekomen. ABN Amro-analist Nick Kounis denkt dat de cijfers zwakker lijken dan ze zijn.

Winkelverkopen en autoverkopen trekken aan, wat betekent dat het vertrouwen van de consument toeneemt. Toch denkt ABN Amro dat de overheid meer zou moeten doen om groei aan te zwengelen. De eerste helft van 2014 is de economie in de Eurozone niet gegroeid en voor het tweede halfjaar wordt hooguit matige groei voorspeld.

Tussen 2000 en 2006 piekte de groei op jaarbasis nog rond de 4 procent. Na het min of meer uitdoven van de financiële crisis, in 2011, bedroeg de groei 2,4 procent. De Eurozone blijft ook achter bij andere gevestigde economieën. De economie groeide in de VS in het eerste halfjaar met 2,4 procent en in het Verenigd Koninkrijk met 3,2 procent. Zelfs Duitsland ziet er met een groeicijfer van 1,3 procent in vergelijk met de VS en het Verenigd Koninkrijk zwak uit terwijl Frankrijk, Italië en Griekenland minder presteren dan Japan.
Dat is opmerkelijk want in Japan wordt het groeicijfer sterk gedrukt door een bijzonderheid: de verhoging van de omzetbelasting. De Eurozone kan bovendien nog een stootje verwachten van de Russische boycot voor een serie landbouwproducten. De Europese Centrale Bank (ECB) moet keuzes maken. Het medicijn dat ze eerder inzette, de renteverlaging, lijkt uitgewerkt. Het Euribor-rentetarief is deze week gedaald tot minder dan 0,19 procent waarmee commerciële banken al bijna gratis bij de ECB kunnen lenen.

Donderdag geeft voorzitter Janet Yellen van de Amerikaanse centrale bank, de Fed, Europa enige hoop. De Amerikaanse economie viel eerder door koud weer tegen maar lijkt nu echt in de lift te zitten. Dat betekent enerzijds dat Amerikaanse bedrijven meer orders zullen plaatsen in Europa, maar ook dat de dollar ten opzichte van de euro aan waarde zal winnen. Dat is goed voor de export. De euro daalde deze week al tot $1,32 dollar, het laagste niveau sinds 10 september 2013 en een stuk minder dan de $1,39 die nog in mei dit jaar is opgetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.