Home

Achtergrond 679 x bekeken

Val roebel valt vooralsnog mee

De EU heeft nieuwe sancties ingesteld tegen Rusland, maar het effect op de koers van de Russische roebel is vooralsnog beperkt.

Valutahandelaar van ING Pavel Demetchik schrijft dat de roebel voor het instellen van de sancties al meer waarde had ingeleverd dan eigenlijk past bij de situatie. Het was vooral sentiment dat leidde tot de massale verkoop van roebels en de Russische munt won weer waarde terug toen sancties weinig indrukwekkend bleken.

De EU sancties maken dat Russische staatsbanken geen aandelen of obligaties aan partijen in de EU meer mogen verkopen. Daarnaast is een exportverbod ingesteld voor apparatuur voor de energiesector en militaire doeleinden kan worden gebruikt. De grootste Russische bank, Sberbank, wordt ontzien en bleef de verkoop van een Frans oorlogsschip aan Rusland en de aankoop van militaire onderdelen uit Rusland mogelijk.
De Russische centrale bank heeft anticiperend op sancties vorige week vrijdag reeds de rente die het berekend aan commerciële banken met 5 basispunten verhoogd tot 8 procent. Hiermee wordt het minder aantrekkelijk voor banken geld op te halen bij de centrale bank. Daardoor werd de toevloed van roebels op de markt even voor de sancties al beperkt.
Sancties duren vaak langer dan gewenst. Analisten denken dan ook dat de roebel over langere termijn wel terrein zal blijven inleveren. Nieuwe renteverhogingen zijn lastig: volgens dagblad Kommersant is het ministerie van economische zaken er niet blij mee.
Een euro was begin 2014 ruim 45 roebel waard en momenteel bijna 48 roebel. Daarmee is sprake van een lichte stijging van ruim 5 procent en een daling ten opzichte van de top van 51 roebel die op 14 maart is opgetekend.  De roebel won tegenover de Amerikaanse dollar in het tweede kwartaal 3 procent maar staat nog altijd 8 procent in de min ten opzichte van 1 januari.
In 2013 exporteerde Nederland volgens cijfers van statistiekbureau CBS voor €1,5 miljard aan agrarische producten naar Rusland, waaronder veel groente, fruit, bloemen en zuivel. Waar de export naar Rusland onder druk kan komen te staan, profiteren exporteurs wel van een voorzichtig dalende waarde van de euro tegenover de dollar en het Britse pond.

Of registreer je om te kunnen reageren.