Home

Achtergrond 559 x bekeken

JBS plust maar Unilever onder druk

De financiële problemen bij de Portugese bank Banco Espírito Santo en de nieuwe sancties die de EU maar vooral de VS opwerpen tegen Rusland drukken de beurskoersen enigszins.

Op zichzelf zijn de Russische ondernemingen die door de Amerikaanse sancties worden geraakt groot, maar beleggers lijken vooral te vrezen voor een serie wraakmaatregelen vanuit Moskou.

Vooralsnog is de Russische woede vooral gericht tegen de VS, terwijl de lichtere Europese sancties vooralsnog alleen 'teleurstelling' oproepen, waarmee Amerikaanse aandelen kwetsbaarder lijken dan Europese. Rusland is met name een grote importeur van bepaalde industriële goederen en bepaalde voeding, zoals kazen, chocolade en andere ver verwerkte producten.
Op de Boerderij Index zijn ten opzichte van vorige week ongeveer evenveel aandelen in waarde gezakt als gestegen. De belangrijkste stijging was zichtbaar bij de Braziliaanse vleesreus JBS. De onderneming verloor de strijd om Hillshire Brands van Tyson Foods, maar lijkt de draad weer op te pakken met de overname van de kleinere Australische rundveeslachter Andrews en twee Braziliaanse pluimveeslachterijen van Céu Azul.
Het zijn kleinere, behapbare overnames die enerzijds bewijzen dat JBS een plan-B had voor het geval de Hillshire-deal zou mislukken, en anderzijds de beloften van JBS op de binnenlandse kipmarkt stappen vooruit te zetten. JBS is in de VS één van de allergrootste pluimveeslachters maar liet de Braziliaanse markt tot twee jaar gelden zo goed als links liggen met haar focus op rundvlees.
Het aandeel JBS staat nu op 8,24 real. De laatste 52 weken werd een bodem van 6,29 en top van 9,08 real opgetekend. Op de achtergrond blijven geruchten de ronde doen dat JBS en concurrent Brasil Foods (BRF) in de markt zijn voor de bankroete Franse slachterij Doux. Het kapitaalbeslag dat een overname van Doux met zich mee zou brengen, kan de schuldpositie en dus aandelen van deze ondernemingen ondermijnen. Van bevestiging van de interesse vooralsnog geen sprake.
Het aandeel Unilever won woensdag 1,6 procent aan waarde. De slotkoers was opmerkelijk omdat het aandeel langere tijd in de min stond nadat analisten van het Japanse Nomura bekendmaakten een daling van de koers te verwachten. Nomura stelde de verwachte winst per aandeel 6 procent negatief bij. Unilever heeft volgens Nomura al kwartalen moeite geld te verdienen met voedingsmiddelen. De winst komt vooral vandaan bij de divisie die bijvoorbeeld persoonlijke verzorgingsproducten maakt.
Tegelijk lijkt een vroegere pilaar onder groei, haar sterke positie in ontwikkelingslanden, nu een zwakte. Met name Aziatische economieën groeien minder hard dan vorig jaar. Andere analisten zijn ook niet onverdeeld positief over de verkoop van het dieetmerk Slim-fast.

Of registreer je om te kunnen reageren.