Home

Achtergrond 988 x bekeken 1 reactie

Zwakke roebel raakt agribusiness

Het de-escalatieakkoord dat Rusland, Oekraïne, de VS en de EU op 17 april sloten, heeft nog weinig rust gebracht in Oost-Oekraïne.

De VS en EU hebben Rusland daarom nieuwe sancties opgelegd maar die zijn vooralsnog gericht op individuele personen uit regeringskringen. De angst voor brede sancties neemt wel toe en vele Russen brengen hun geld naar het buitenland. De roebel blijft daardoor zwak en exportkredietverzekeraars meer rekenen.

De zwakke roebel raakt de agribusiness op twee manieren. Producten worden voor Russische afnemers relatief duurder. Daarnaast valt in Rusland gerealiseerde omzet in euro's lager uit. Stallenbouwer Vencomatic meldde al dat Russische klanten de financiering voor de bouw van kuikenstallen niet meer rond krijgen en dringen aan op uitstel, met tientallen miljoenen schade tot gevolg.
Rusland heeft ook de naam politiek te bedrijven door te spelen met exportbeperkingen. Zo werd eerder alle aanvoer van voedingsproducten uit een Litouwse haven verboden en is nu de Poolse export van groent een fruit aan de beurt. Voor Nederland staat bijna een miljard euro aan omzet op het spel. De zuivel springt er met zo'n 300 miljoen euro exportomzet uit, maar er ging ook voor meer dan 180 miljoen euro aan groente en fruit naar Rusland en 115 miljoen aan vlees.
Russische roebel is sinds begin dit jaar 9 procent in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wereldwijd referentiepunt. De echte economie in de Eurozone wordt hierdoor nog nauwelijks geraakt maar dat blijft niet zo wanneer een handelsoorlog uitbreekt. Groei van de wereldeconomie komt dan zelfs in gevaar. Rusland is goed voor circa 3 procent van de wereldeconomie, en is daarmee bijna net zo belangrijk als het Verenigd Koninkrijk.
Dat de Eurozone nog niet zo duidelijk wordt geraakt door de Oekraïne-crisis heeft als nadelig bijgevolg dat de euro keihard blijft. De euro vertegenwoordigt een waarde van 1,38 dollar. Voorzitter van de Europese Centrale Bank Mario Draghi zinspeelt op een renteverlaging mits de inflatie laag en de waarde van de euro zo hoog blijft. De inflatie liep in de eurolanden in april op van 0,6 tot 0,7 procent maar is daarmee nog een vol procentpunt verwijderd van de gewenste bijna 2 procent.
Wanneer een renteverlaging volgt, zal ook de interbancaire rente die vaak bij leningen wordt gebruikt dalen. Nu loopt de Euribor met een looptijd van drie maanden langzaam op naar 0,350 procent. Het jaar werd aangevangen met een koers van 0,288 procent.

Eén reactie

  • agratax2

    Het zou erg vervelend zijn voor land en tuinbouw als er meer en strengere sancties komen, die de inflatie van de roebel aanwakkeren. Die zelfs de export geheel kunnen stop zetten. Maar moeten we een zelfstandig Europees land eenvoudig laten annexeren door zijn buurman -omdat onze handel er niet onder mag lijden-? Als we deze vraag met JA beantwoorden zijn we weer net bezig als in 1939 'Weg kijken' van de werkelijkheid. Stel na Oekraine heeft Poetin nog enkel wensen (vrije doorgang naar Kaliningrad) moeten we dan ook maar drie EU lannden ofeeren voor onze handel en economische groei??

Of registreer je om te kunnen reageren.