AlgemeenAchtergrond

Wateroverlast in Drenthe door zware regenval

Hoogeveen – In Drenthe en het noorden van Overijssel is door hevige regenval veel wateroverlast. Op veel plaatsen viel in 24 uur 50 millimeter regen terwijl op sommige plaatsen meer dan 75 millimeter neerslag werd opgetekend.

Verzekeraars melden dat veel percelen met aardappelen, suikerbieten en mais zijn ondergelopen. Omdat weinig telers verzekerd zijn voor waterschade, bleef het aantal meldingen beperkt. Wanneer aardappelen 24 uur onder water staan, dreigt rot.

In het Drentse dorp Drijber, niet ver van Hoogeveen, viel volgens metingen zelfs 88 millimeter water. Normaal valt in de hele maand mei ongeveer 60 millimeter. De Vecht trad in Overijssel buiten haar oevers, aldus waterschap Groot Salland, dat gebruikers van uiterwaarden vroeg de waterstand in de gaten te houden. Stuwen in de Vecht zijn geopend om het water zo snel mogelijk af te voeren naar het Zwarte Water en het IJsselmeer.

De waterweg van Hoogeveen naar Emmen, de Hoogeveensche Vaart, stroomde bijna over. Op kades in plaatsen waar de vaart door stroomt, werden zandzakken geplaatst. Waterschap Reest en Wieden is in de nacht van maandag op dinsdag met veel mensen in actie gekomen om te voorkomen dat het waterpeil verder zou stijgen. Ook voor het komende etmaal blijft het schap alert en worden mensen achter de hand gehouden.

Als nog eens 40 millimeter valt, ontstaan grote problemen, aldus het waterschap. Het KNMI geeft voor woensdag een regenkans af van 90 procent en gemiddeld 4 tot 13 millimeter neerslag. Dinsdag was de variatie groot, met vrijwel geen neerslag in Zeeland en extreem veel neerslag in Drenthe en Noord-Overijssel. Deelnemers aan de brede weersverzekeringen kunnen schade claimen vanaf een neerslag van 50 millimeter in 24 uur of 85 millimeter in 48 uur.

Beheer
WP Admin