Home

Achtergrond 990 x bekeken 2 reacties

Wat is ideaal gezinsbedrijf?

Er is na het afblazen van de melkveerechten een leuke discussie losgebarsten over het gezinsbedrijf. Dat varieert van een eenmansbedrijf tot een bedrijf met meerdere medewerkers.

Wij hebben het meeste zicht op de melkveehouderij, maar dat verschilt niet veel van de pluimvee- en varkenshouderij. Over één definitie zijn Hanna en ik het snel eens: de man-vrouwmaatschap, eventueel aangevuld met zoon of dochter. Hanna vraagt zich af of dit het ideale gezinsbedrijf is. "Ik denk het niet", zegt ze." Dat blijft een klein wereldje, waarbij alle werk tussen de familieleden wordt verdeeld. Kunnen ze goed opschieten, dan komt er meestal weinig vernieuwing. Kunnen ze slecht opschieten, dan zit het bedrijf ook op slot omdat men niet praat over de toekomst."

Mijn ideale familiebedrijf ziet er ook anders uit. Natuurlijk de boer plus zijn opvolger. De vrouwen liever niet (Hanna kijkt nu boos), omdat die kunnen zorgen voor een tweede inkomen buiten het bedrijf. Dat is meteen een brok zekerheid.

Er moeten echter ook medewerkers zijn. Gewoon mensen van buiten, die met een frisse blik tegen het bedrijf aankijken. En liefst meer dan één. De boer heeft dan ook tijd om te ondernemen, omdat hij niet altijd met de handen hoeft te werken.

Hanna knikt: "Met het hoofd is vaak meer te verdienen dan met de handen. Door de drukte op het kleinere gezinsbedrijf komt men aan denken over de toekomst niet toe. De dagelijkse dingen slokken alle aandacht op."

Mijn gezinsbedrijf heeft dus enkele honderden koeien, die in de wei lopen en waar een paar medewerkers zijn. Dat geeft ruimte voor een sociaal leven en ondernemen.

Natuurlijk is het zover nog niet. Ik ben er echter van overtuigd dat we over een jaar of tien, vijftien, veel van dat soort bedrijven hebben. En dat zijn dan zeer zeker geen megabedrijven.

"Dat woord wil niet meer horen", zegt Hanna beslist. Een bedrijf met drie- of vierhonderd koeien is geen megabedrijf, maar een leefbaar gezinsbedrijf. Het wordt tijd dat we dat de maatschappij duidelijk maken. Desnoods via de sociale media."

Laatste reacties

 • Fermer

  300 of 400 koeien zou ik geen gezinsbedrijf meer willen noemen, omdat je afhankelijk wordt van arbeid buitenaf. Als je daar voor kiest, prima, maar doe dat dan niet onder de term gezinsbedrijf om nog enigzins het romantische beeld bij de burger op te roepen voor goodwill.
  Als je primair ondernemer wilt zijn en het echt boerenwerk door anderen wilt laten doen, moet je je realiseren dat je deze mensen volgens cao-loon zult moeten betalen, inclusief onregelmatigheids toeslag e.d..
  Als dit uit zou kunnen zouden banken en melkfabrieken allang zelf grote melkbedrijven opgezet hebben, maar dit is ze echter te risicovol op deze manier.
  Vergaderboer, als u zo groots wilt denken en doen in een land als Nederland met dure grond en andere kostprijs verhogende beperkingen, waarom u niet elders buiten Nederland oriënteren, dan nu de boel kapot maken voor de mensen die nog wel een echt gezinsbedrijf willen runnen?

 • Fermer

  De leuke discussie die volgens u is losgebarsten over het gezinsbedrijf na het afschaffen van de melkveerechten, zie ik hier niet terug. Terwijl dit het jaar is van het gezinsbedrijf, uitgeroepen door de VN.
  De NAJK heeft er twee blogs aan gewijd, maar daarop is de discussie ook niet losgebarsten. Best jammer als je ziet welke kant het opgaat in Nederland, steeds groter, terwijl gezinsbedrijven een heel solide basis zijn voor een land en voor de boer zelf.
  Het gezinsbedrijf zal in Nederland wel een uitstervend soort worden ben ik bang als ik zo om me heen kijk. Het zij blijkbaar zo.

Of registreer je om te kunnen reageren.