Home

Achtergrond 1425 x bekeken

Aandeel Südzucker getorpedeerd

Beleggers hebben het aandeel Südzucker in de uitverkoop gedaan. Dinsdag daalde de koers 21 procent tot 16 euro nadat Südzucker een winstwaarschuwing afgaf.

De operationele winst zal volgens de Duitse suikerproducent in 2014 uitkomen op 200 miljoen euro, wat nogal schamel is op een omzet van 7,7 miljard euro. Het nieuws ging als een schokgolf over de markt en beschadigde ook ABF, eigenaar van British Sugar.
Niet alleen komt de winst daarmee 70 procent lager uit dan een jaar eerder, het is ook minder dan de helft van de winst die analisten hadden verwacht. De oorzaak ligt in "verslechterende fundamenten op de Europese markten voor suiker en biobrandstoffen", aldus het bedrijf uit Mannheim. Nog recent lagen Europese suikerprijzen bijna dubbel zo hoog als de prijs op de wereldmarkt, maar langzaam eroderen prijzen ook hier.
Dat komt doordat de markt voorsorteert op het afschaffen van het suikerquotum vanaf 2017. Bovendien heeft de EU de grens voor suiker van buiten Europa verder open gezet. Om de val van het aandeel verder te illustreren: in maart vorig jaar werd nog een top opgetekend van 33 euro. Volgens Barclays-bank gaat de markt onvermijdelijk verder open onder druk van suikeropkopers.
Commerzbank heeft het prijsdoel voor Südzucker, voor 52 procent in handen van een coöperatie, verlaagd van 17 naar 12 euro. De bank adviseert het aandeel van de hand te doen. Datzelfde geldt voor de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs, dat zelfs een prijsdoel van 8 euro hanteert, een halvering dus van de huidige koers. Het kleinere Warburg denkt dat het huidige prijsniveau wel de bodem is en adviseert nog het aandeel vast te houden.
Brasil Foods noteert voor de tweede week op rij een koerswinst van bijna 6 procent.  De winst van de Braziliaanse vleesreus nam vorig jaar 38 procent toe. De mogelijke verkoop van de zuiveldivisie, ooit opgericht door Nederlandse immigranten, kan het bedrijf geld voor groei met vlees opleveren. Deze week maakte Brasil Foods 27,8 miljoen dollar investeert in het vergroten van haar belang in Federal Foods.
In januari kocht Brasil Foods een belang van 49 procent in de brede voedingsverwerker- en groothandel uit de Verenigde Arabische Emiraten, die onder meer producten van Farm Frites distribueert. Brasil Foods heeft nu waarschijnlijk een meerderheidsaandeel, al laat het bedrijf zich hier niet over uit. Met de overname wil Brasil Foods een belangrijke spil worden in de retail in het Midden-Oosten maar ook een andere belangrijke islamitische markt bedienen, namelijk Indonesië.
Het aandeel Brasil Foods staat in New York net onder een koers van 22 dollar, waar de laatste 52 weken een dieptepunt van 16,5 dollar en een top van 26 dollar is opgetekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.