Home

Achtergrond 735 x bekeken

Vleesconcerns in de lift

Aandelenmarkten leken deze week speelbal van de Krimcrisis. Koersen daalden scherp, tot de Russische president Vladimir Poetin bekendmaakte geen noodzaak te zien tot militair ingrijpen in Oekraïne.

De onzekerheid blijft groot. Op de Boerderij-Index staan de meeste aandelen nu hoger dan een week geleden. Het aandeel Brasil Foods won zelfs bijna 13 procent in waarde.
et aandeel sloot woensdag af op 19,34 real, het hoogste niveau sinds 7 januari. Daarmee is het Braziliaanse vleesconcern nog ver verwijderd van de top van 26 real die vorig jaar is opgetekend. De oorzaak van de stijging ligt vooral in de publicatie van positieve jaarcijfers. De nettowinst steeg 38 procent tot 1,1 miljard real (345 miljoen euro). De omzet steeg 7 procent tot 30 miljard real (9,6 miljard euro). Het is een fijne binnenkomer voor de vorig jaar aangetreden nieuwe CEO Claudio Galeazzi.
Het bedrijf maakte bekend vol in te zetten op toegevoegde waarde. Merken en innovatie moeten het bedrijf minder leverancier maken van grondstoffen. De brutowinst kan daardoor volgens Brasil Foods voor 2016 stijgen met 50 procent ten opzichte van afgelopen jaar. Het bedrijf stelde bovendien aandeelhouders gerust door een "gewoon" niveau van investeringen te beloven. De onderneming bouwde de laatste jaren een hoge schuld op door een serie bedrijven over te nemen in de VS en Brazilië.
Sterker, Brasil Foods is volgens The Wall Street Journal naarstig op zoek naar een koper voor haar zuivelbedrijf. Er zou al worden gesproken met diverse wereldwijde spelers, waarbij de krant het Franse Lactalis, Zwitserse Nestlé noemt en Mexicaanse Sigma noemt. De zuiveldivisie van Brasil Foods is gericht op de eigen markt en is hier leidend. Voor Brasil Foods is zuivel goed voor 10 procent van de omzet. Analisten zijn positief: de helft adviseert vast te houden, de andere helft adviseert het aandeel te kopen.
Het aandeel Tyson Foods klom de afgelopen week ruim 3 procent in waarde. Sinds de aanvang van 2014 is de koers opgelopen van 31 naar 40 dollar. Wie in oktober 2012 instapte, betaalde 16 dollar. Het bedrijf realiseert behoorlijke cijfers en kan dit jaar mogelijk profiteren van gemiddeld lagere voerkosten dan een jaar eerder. In de VS en Zuid-Amerika worden grote oogsten verwacht. Als kers op de taart werd Tyson Foods deze week door magazine Fortune uitverkoren tot één van de 6 meest bewonderde bedrijven in de categorie "voedselproductie".
Analisten van adviesbureau KeyCorp hebben hun koersdoel verhoogd naar 46 dollar. Analisten van Zacks en Crédit Suisse verhoogden hun koersdoel de laatste weken naar 36 dollar. BMO Capital Markets zit qua optimisme met 43 dollar tussen de partijen in. Tyson Foods heeft een marktaandeel van bijna een kwart op de Amerikaanse pluimveevleesmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.