Home

Achtergrond 464 x bekeken

Onrustig Oekraïne zet energiemarkt op scherp

Oekraïne was de afgelopen week bepalend voor de ontwikkelingen op de energiemarkt. Op de oliemarkt stegen de prijzen als gevolg van de onrust in eerste instantie sterk.

De prijs voor Brent olie was afgelopen vrijdag 109 dollar en steeg begin van de week razend snel naar $111,40. Deze reactie was volledig terug te voeren op de hectische ontwikkelingen in Oekraïne. Op het moment dat daar duidelijk werd dat er mogelijk nog ruimte is voor een diplomatieke oplossing zakte de olieprijs ook meteen gestaag. Donderdag bleef de prijs zelfs onder de 108 dollar. Toch is dit een momentopname vanwege de blijvend precaire situatie in Oekraïne. Analisten denken dat de prijs bij negatieve scenario's ook heel snel richting de 115 dollar kan gaan.

Voor de gasprijzen geldt hetzelfde, ook deze gestegen sterk door de onrust in het oosten. Daarmee is een alsmaar dalende trend omgebogen. Handelaren bleven tot nu toe wachten met het inkopen van gas in de hoop op nog lagere gasprijzen. Door het toegenomen risico in Oekraïne werd toch besloten om gas in te kopen. De vrees bestaat dat de belangrijke gaspijpleiding in Oekraïne mogelijk buiten bedrijf komt bij een escalerend conflict.
Ondertussen kwam het Europese statistiekbureau Eurostat met nieuwe gegevens over de energiesector. De prijzen in de energiesector blijken in januari met 1,4 procent gedaald te zijn in de eurozone. Een oorzaak is dat energiebedrijven kampen met een dalende vraag naar energie in Europa.
Als gevolg van die dalende energieprijzen zakte de prijs van industriële producten in de eurozone in januari met 0,3 procent. In de hele Europese Unie daalden de prijzen ten opzichte van december met 0,4 procent. In december werden industriële producten nog 0,2 procent duurder in de eurozone.
Als de energiesector niet zou zijn meegeteld, waren de prijzen met 0,1 procent gestegen, aldus Eurostat. In Nederland daalde het prijspeil 0,3 procent, nadat de prijzen in december met datzelfde percentage waren gestegen. In Spanje en Tsjechië was de daling met 1,3 procent het hoogst in de hele EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.