Home

Achtergrond 477 x bekeken

Euro wint aan waarde, Euribor loopt op

De waarde van de euro is opgelopen. Begin februari werd nog een koers van 1,34 dollar genoteerd en na vorige week op 1,37 dollar te zijn uitgekomen benadert de koers nu 1,39 dollar.

Daarmee heeft de koers het hoogste niveau bereikt sinds november 2011. De euro steeg in waarde na het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om haar beleid ongewijzigd te houden, ondanks een historisch lage inflatie.  Een koers van 1,15 dollar of 1,20 dollar richting het einde van het jaar blijft volgens analisten mogelijk.

Veel hangt echter af van het langzaam dichtdraaien van de geldkraan in de VS, die de dollar omhoog moet stuwen. De geldkraan wordt alleen dichtgedraaid als de Amerikaanse economie goed herstelt maar Amerikaanse cijfers zijn nog steeds moeilijk te beoordelen door de grote invloed van het weer. De cijfers over persoonlijke inkomens en bestedingen voor januari waren goed en de banencijfers vielen in februari mee. In de kantlijn van de Krimcrisis is de Russische roebel ingestort. Een euro is nu 50 roebel waard, tegen 45 roebel in januari.
Daarnaast is de ontwikkeling van de inflatie belangrijk. De ECB wil een inflatie van minder dan maar vlakbij de 2 procent. ABN Amro denkt dat de inflatie (0,8 procent) verder omlaag gedrukt zal worden. De afgelopen jaren is binnen de economie door zwakke groeicijfers of zelfs krimp veel overcapaciteit ontstaan. Daarnaast staan goederenprijzen wereldwijd onder druk en zijn grondstofprijzen als mais en soja aanzienlijk lager dan vorig jaar.
ABN Amro voorziet geen verandering van koers bij de ECB, die geneigd zal zijn tot verdere verruiming in de vorm van een kleine renteverlaging.   De ECB kan hiervan afzien als de groei blijft doorzetten. Het bruto binnenlands product groeit volgens de ECB in 2014 met 1,2 procent en vervolgens met 1,5 procent in 2015. Een renteverlaging zou het Euribor-rentetarief met een looptijd van 3 maanden omlaag kunnen duwen. De Euribor liep deze week op naar 0,30 procent, maar staat niettemin extreem laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.