AlgemeenAchtergrond

Wildschade claimen pas zinvol bij meer dan 600 euro schade

Besluit van provincies over invoering drempelbedrag bij Faunafonds betekent een forse lastenverhoging voor boeren met wildschade. Bij minder dan 600 euro schade heeft een beroep op het fonds geen zin. Die grens lag bij 300 euro.

Op zoek naar geld hebben de provincies besloten tot invoering van een behandelbedrag voor het Faunafonds. Wie een verzoekschrift wil indienen voor het vergoeden van wildschade, moet straks eerst 300 euro inleggeld betalen, als een soort van leges. Dit geld wordt niet terugbetaald. In 2012 stond zo’n drempelbedrag ook al op de rol. Maar vanwege groot protest en omdat er toen ook een naar het scheen definitief ganzenakkoord kwam, dat de kosten voor wildschade flink zou verminderen, werd het plannetje weer ingetrokken. Nu het ganzenakkoord niet meer bestaat, is deze kostenmaatregel prompt weer van stal gehaald. Het betekent een flinke kostenverhoging voor boeren met wildschade, en een ontmoediging om naar het Faunafonds te stappen.

Het behandelbedrag staat los van de schadedrempel die het fonds hanteert. Deze drempel is 5 procent van de schade, met een minimum van 250 euro. Daarnaast is er nog een drempel in het uit te keren bedrag van 50 euro. Bedragen lager dan die drempel worden niet uitgekeerd.

Per saldo loont het na invoering van de nieuwe maatregel pas bij een schade van meer dan 600 euro om een beroep te doen op het Faunafonds. Bij lagere schadebedragen zijn de kosten van indienen hoger dan wat er mogelijk terugkomt. Bovendien bestaat er altijd de kans op afwijzing van een verzoek. In dat geval wordt de geïnde 300 euro niet terugbetaald. Bedoeling is dat indieners zelf een serieuze afweging maken of het verzoek kansrijk is. Geen loterij zonder nieten, is de redenering.

Het besluit is genomen door gedeputeerden van provincies, die sinds dit jaar het Faunafonds bekostigen. Invoerdatum wordt waarschijnlijk niet eerder dan 1 oktober. Er moet eerst nog een ministeriële regeling worden gemaakt, en de sector moet tijd krijgen om zich voor te bereiden. Mogelijk komt er nog een uitzondering voor schade door bevers en dassen, omdat die schades vaak klein zijn en onder de genoemde grens zitten.

Ook het besluit van de gedeputeerden om vast te houden aan het maximum van 2 miljoen euro voor schadevergoedingen in verband met zomerganzen, betekent mogelijk een kostenpost voor boeren. Vorig jaar was de zomerganzenschade rond 3 miljoen euro. Om te voorkomen dat de totale schade hoger wordt, is toegezegd dat ruimhartig ontheffingen voor afschot zullen worden verleend. Maar mocht de schade ondanks intensief schieten dit jaar toch meer dan 2 miljoen euro worden, dan wordt ‘naar rato’ uitbetaald over de periode 1 april tot 1 oktober. In andere woorden: dan volgt over de hele linie een korting op de vergoedingen voor iedereen.

Geldtekort bij het Faunafonds is tot nu toe nog nooit een reden geweest om te beknibbelen op tegemoetkomingen. Die tijd is nu, sinds de provincies daar aan de touwtjes trekken, wel voorbij.

Beheer
WP Admin