AlgemeenAchtergrond

Spierballentaal

Morgen beslist Noord-Brabant over de Verordening Ruimte voor een nieuw veehouderijbeleid. Als die wordt aangenomen, moet de Noord-Brabantse boer die wil uitbreiden eerst zorgvuldig in dialoog met zijn buren.

Een schrikbeeld voor velen. Temeer, omdat de uitkomst niet vaststaat. Het imago van de (intensieve) veehouderij houdt namelijk niet over. Veel veehouders ergeren zich kapot over hoe eenzijdig de pers bericht over hun bedrijfstak.

De boeren hebben hier een punt. Althans, uit onderzoek vorig jaar door Wageningen UR blijkt dat de media het imago van veehouderij negatief voeden. Regionale kranten hebben vooral veel aandacht voor burgers die geen varkensbedrijf in de achtertuin willen. Milieuvoordelen, beter dierwelzijn et cetera worden nauwelijks genoemd. De economische kant ontbreekt vrijwel.

ZLTO-bestuurder Maarten Rooijakkers noemt het onbegrijpelijk dat het Eindhovens Dagblad zich in de aanloop naar morgen zo leent voor propagandapraatjes. ZLTO en NVV hebben daarom brieven op poten naar de krant gestuurd. “Dit laten we niet over onze kant gaan”, zegt Rooijakkers in Nieuwe Oogst

Hoe begrijpelijk ook, het effect van zo’n brief is twijfelachtig. Het is eerder een volgende manoeuvre in een loopgravenoorlog dan dat het een oplossing dichterbij brengt. Met een professionele omarming van de journalistiek enmet stille diplomatie is vermoedelijk meer te bereiken, dan met spierballentaal die vooral gericht lijkt op genoegdoening voor de eigen achterban.

Beheer
WP Admin