Home

Achtergrond 4442 x bekeken

Ton van der Laan (1953)

Een Chinese meesterzet. (2013: - )

Ton van der Laan van graanhandelaar Nidera bokste in 2014 één van de grootste deals in de internationale agribusiness voor elkaar. Een ‘strategisch partnerschap’ met Cofco, een Chinees handelsconglomeraat. Dat staat aan het hoofd van een consor­tium dat 51 procent van de aandelen Nidera kocht. Het lijkt een win-winsituatie. Nidera, een bedrijf dat jaarlijks circa € 13,5 miljard realiseert, biedt Cofco een wereldwijd netwerk voor de inkoop en verkoop van agrarische grondstoffen. Geen sinecure, want China heeft zelf een beperkt landbouwpotentieel, terwijl de vraag naar voeding jaarlijks sterk toeneemt. Andersom heeft Nidera toegang tot China als groeimarkt nodig. Relaties zijn in China alles en dan helpt het dat Cofco één van enkele tientallen Chinese bedrijven is die rechtstreeks rapporteren aan de Nationale Raad, de Guowuyuan, die onder leiding staat van premier Li Keqiang.

Het gevaar is wel dat Van der Laans positie wordt verzwakt door Chinese marsorders. Dat moet blijken. Van der Laan zelf won zeker aan invloed door in 2014 toe te treden tot een vernieuwde en inhoudelijk verzwaarde Raad van Commissarissen van Vion, waar grote strategische besluiten moeten worden genomen.

 

FUNCTIES

• CEO Nidera

NEVENFUNCTIES
• Commissarissen bij varkensslachterij Vion

Of registreer je om te kunnen reageren.