Home

Achtergrond 713 x bekeken 2 reacties

Prijzenoorlog op de energiemarkt verhevigt

De dieselprijs daalde opnieuw deze week en is in de afgelopen drie jaar niet zo goedkoop geweest. Inkoopcollectief Farmers4all gaf donderdag een dieselprijs af van € 0,9915 per liter bij een minimale afname van 1.000 liter. Dat is een lichte daling ten opzichte van vorige week. Toen kostte een liter diesel € 0,998.

De lage dieselprijs is het directe gevolg van de lage olieprijs. De olieprijs bereikte deze week het laagste niveau in vier jaar. Dinsdag noteerde oliehandelsplatform Behr $ 70,81 per vat (159 liter) Noordzeeolie. Woensdag kroop de prijs iets op naar $ 71,04 per vat.

De sterke daling is het directe gevolg van een overaanbod van olie op de markt. De Chinese economie groeit minder hard dan verwacht en dat tempert de vraag. Aan de aanbodzijde is de opkomst van de Verenigde Staten (VS) als olieproducent voelbaar. Naar verwachting streeft in 2015 de VS Saudi Arabië (SA) voorbij als grootste olieproducent.

SA wilde om die reden niet de eigen olieproductie terugschroeven en daarmee marktaandeel weggeven aan de Amerikanen. Dat is de uitkomst van het OPEC-overleg deze week. Andere OPEC-landen wilden wel dat SA de olieproductie temperde om de olieprijs op te krikken. Omdat dit niet gelukt is, is de ondergrens van de olieprijs nog onduidelijk, aldus marktanalisten van Nuon. Marktanalist Remco Wiegmink van Nife Energieadvies verwacht dat op de lange termijn het evenwicht op de oliemarkt herstelt zal worden als opkomende economieën meer olie nodig gaan hebben.

De dalende olieprijs houdt ook de gasprijs voor de lange termijn in zijn greep. Vanwege de milde winter van 2013-2014 is er sprake van een ruim aanbod op de gasmarkt. Omdat LNG goedkoper is geworden, is transport van LNG naar Europa ook weer interessant. De gasprijs voor 2015 noteerde beursplatform Endex donderdag €0,226 eurocent per kuub. De prijs op de dagmarkt ligt hoger vanwege het huidige koude winterweer en is € 0,23 per kuub.

De dagprijs van stroom is net als het gas afhankelijk van het winterweer. De kou en het gebrek aan wind- en zonne-energie stuwt de stroomprijs op. Donderdag noteerde de stroomprijs op de dagmarkt € 55 per MWh voor de daluren. De contractprijs 2015 ligt fors lager door de lage gas- en olieprijs en is € 43 per MWh voor de daluren.

Laatste reacties

  • pinkeltje

    En ik maar denken dat we zo zuinig mogelijk moeten doen....

  • Reactie verwijderd door een beheerder

Of registreer je om te kunnen reageren.