Home

Achtergrond 1617 x bekeken

Jan Anker (1975)

Kaashandelaar met gezonde trek voor logistiek. (2013: nr. 20)

Wie dacht dat kaashandelaar Jan Anker het wel druk genoeg heeft met de zuivel alleen, zit ­ernaast. Hij is eveneens actief in de wereld van transport en ­logistiek, en toont ook daar zijn gezonde trek. In oktober was aardappeltransporteur Butter zijn jongste prooi. Daarmee is Anker op slag de grootste vervoerder in aardappelland en aanpalende sectoren, voor zover hij dat al niet was met AB Texel. Beide bedrijven samen zijn goed voor bijna 1.200 vrachtwagens.

Ondertussen wordt de nieuwe kaas- en weifabriek in Heerenveen opgeleverd en kan de eerste eigen melk worden ontvangen. In ­enkele jaren wist Anker zijn kaashandel in Lopik dankzij een groot aantal overnames en een mooie fusie uit te bouwen tot een miljardenbedrijf. Nu staat er een eigen kaasfabriek in Heerenveen, een bedrijf voor verse zuivel in Coevorden en een nieuw hoofdkantoor plus distributiecentrum en pakhuis in Almere.

Anker is vast nog niet klaar. Wel moet de kaasfabriek starten op een moeilijk moment in de markt.

De gevestigde zuivel­bedrijven vinden het niet altijd leuk wat Anker doet, maar hij gaat door, zijn eigen plan trekkend. Komt de nood aan de man, dan kan hij terugvallen op strategisch partner Fonterra. Die biedt hem overigens ook extra commerciële kansen.

 

FUNCTIE

• CEO A-ware Food Group

Of registreer je om te kunnen reageren.