Home

Achtergrond 469 x bekeken

VS presteert beter dan eurozone

Uit de Verenigde Staten komt overwegend positief financieel nieuws, terwijl de eurozone blijft teleurstellen. Het maakt dat de euro weer wat onder druk komt te staan en beweegt richting een waarde van $1,24 en 0,78 pond.

Een zwakke euro is een symptoom van een moeizaam draaiende economie, maar tegelijk kan het exporteurs helpen hun producten buiten de eurozone te verkopen.

Bovendien is Amerikaanse groei op zichzelf ook goed nieuws voor Europa. Een sterkere Amerikaanse economie brengt het moment dat de centrale bank in de VS de rente verhoogt dichtbij. De Europese rente, 0,05 procent, blijft volgens analisten misschien nog wel een jaar gelijk. Wanneer dit gebeurt en de dollarstroom dus wordt afgeknepen, zal de wisselkoers van de euro verder dalen en wordt de export gestimuleerd.
De export kan de economie van de eurozone niet in zijn eentje uit het slop trekken. De binnenlandse bestedingen moeten omhoog. In dat opzicht is het zorgwekkend dat de Europese Commissie opnieuw groeiprognoses voor de economie naar beneden heeft bijgesteld en winkeliers in september minder hebben verkocht.
De Nederlandse agribusiness leunt sterk op afnemers in Duitsland. Economische indicatoren zoals de inkoopmanagersindex en de productie- en ordercijfers vielen de laatste maanden terug. Van een eenduidig herstel is vooralsnog geen sprake. De Commissie verlaagde haar groeiprognose voor Duitsland van 2 naar 1,2 procent.
De Duitse zwakte hangt deels samen met de Russische boycot van Europese landbouwproducten, maar ook en vooral met een verzwakte vraag naar kwaliteitsproducten in opkomende economieën als China. Omdat Duitsland meer dan andere Europese landen ook veel exporteert naar de VS, zal Amerikaanse groei het land wel helpen.
De Duitse overheid heeft tevens bekendgemaakt dat het meer zal uitgeven om de economie aan te wakkeren. Het land vergroot uitgaven aan infrastructuur de komende drie jaar met €10 miljard euro. Het wordt gezien als een politiek gebaar want het betreft een investering kleiner dan 0,1 procent van het bruto binnenlands product.
Samenvattend lijkt de kans groot dat de vraag binnen Nederland en de Eurozone voorlopig niet erg hard aantrekt, maar kan de economie profiteren van een toenemende vraag vanuit de VS en het perspectief van een verzwakte euro en langdurig lage rente.

Of registreer je om te kunnen reageren.