Home

Achtergrond 922 x bekeken 1 reactielaatste update:16 apr 2014

Zorgen over teloorgang coöperatief karakter

Rabobank gaat januari 2014 naar de beurs. Met vreemd kapitaal wil de bank de kapitaalpositie versterken. Critici maken zich zorgen.

Precies 150 jaar nadat Friedrich Raiffeissen de eerste boerenleenbank oprichtte, gaat Rabobank naar de beurs. Ook al krijgen de kopers van Rabobank Ledencertificaten geen zeggenschap, met de beursgang zet de coöperatieve bank een streep door Raiffeissens principe van zelffinanciering. Die stap baart coöperatiedeskundigen zorgen.

Vanaf 27 januari zijn certificaten van Rabobank verhandelbaar op de Amsterdamse beurs AEX. In een persbericht stelde de bank dat hierdoor de ‘sterke kapitaalpositie verder wordt verstevigd’. Die kapitaalpositie stond onder druk, want leden verkochten op grote schaal hun certificaten. De bank moest diep in de buidel tasten om deze volgens afspraak op te kopen. Ze teerde €1 miljard in.

De Libor-affaire, de crisis in het 
bestuur én een brief van de bank aan de leden waarin werd gewezen op het risico van beleggen in ledencertificaten, zetten de eigenaren van de certificaten aan tot massale verkoop. Die dump legde meerdere gebreken in het coöperatieve bouwwerk van de bank bloot, analyseren coöperatiedeskundigen.

Zo gedroegen de leden zich als beleggers met financiële motieven, niet als eigenaren voor wie een ledencertificaat een middel is om te participeren in het eigen vermogen van hun bank. Bovendien bleek dat slechts 150.000 van de 
2 miljoen leden ledencertificaten hadden. Dat duidt op geringe betrokkenheid.

‘Koester bijzondere structuur’

Een en ander is het gevolg van achterstallig onderhoud in de coöperatieve structuur, zegt coöperatiedeskundige Onno van Bekkum. Hij is ongerust over de ontwikkeling bij de bank: “De coöperatie heeft de focus op het langetermijnbelang van mensen voor wie ze er is. Die bijzondere organisatiestructuur moet je koesteren, dat lijkt onvoldoende te gebeuren.”

Hij begrijpt niet dat het bestuur van de bank de leden niet heeft betrokken bij de besluitvorming over de beursgang. Aantrekken van vreemd kapitaal op de beurs is voor een coöperatieve bank een majeure stap. “Ook al zijn het certificaten zonder stemrecht, het is eigen vermogen.”

Onder toezichthouders van lokale banken lijkt de beursgang minder gevoelig te liggen. Jorrit Jorritsma, melkveehouder in Oosterstreek (Fr.) en voorzitter van de raad van commissarissen van Rabobank Heerenveen Zuidoost-Friesland: “Het certificaat is een financieel instrument dat een rentevergoeding krijgt. Het leidt niet tot zeggenschap in de bedrijfsvoering, anders was ik faliekant tegen.”

Jorritsma maakt zich meer zorgen over de reputatieschade door de Libor-affaire. Hij krijgt daarover veel vragen, ook van leden. “We moeten bij lokale banken keihard werken om het gevoel dat er altijd rondom onze bank was, terug te krijgen."

De Rabobank richt zich op versterking van de interne kwaliteitscontrole en herstel van het geschonden imago. Maar als het aan Van Bekkum ligt, wordt opnieuw een fundamentele discussie gevoerd over de coöperatieve koers. “Rabobank is een van de krachtigste coöperaties ter wereld. Als deze prachtige onderneming haar coöperatieve kaarsje uitblaast, is er zwaar weer op komst voor andere coöperaties."

 

Handvol leden beslist

De houders van de ledencertificaten moeten nog instemmen met de beursgang van Rabobank. Op 14 januari komen ze in een buitengewone vergadering bijeen en moeten ze hun goedkeuring geven. De bank ziet de stemming met vertrouwen tegemoet, zegt woordvoerder Hendrik Jan Eijpe. Hij verwacht enkele tientallen certificaathouders. “Misschien wat meer.” Dat zou betekenen dat een zeer kleine afspiegeling van de leden beslist over de beursgang van de bank. Want ongeacht het aantal aanwezigen, de vergadering beslist, aldus Eijpe.

Eén reactie

  • huisverkoop

    foutje misschien moet het niet januari 2015 zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.