Home

Achtergrond 610 x bekeken

Onzeker 2014 na sterk beursjaar

2013 was voor veel bedrijven een uitstekend beursjaar. Centrale banken in de VS en de Eurozone grepen stevig in de economie in, de Amerikaanse en Japanse economieën noteren gezonde groei en een opleving van de eurocrisis bleef uit.

De AEX sloot het jaar af op het hoogste niveau van het jaar terwijl de Parijse CAC en Duitse DAX het jaar afsloten met gemiddelde rendementen van respectievelijk 18 en 25 procent.
Op de Boerderij Index zijn de verschillen groot. De Amerikaanse cola-tot-chips-producent Pepsico zag de beurskoers oplopen van 67 naar bijna 83 dollar. Branchegenoot Unilever zag haar certificaten in Amsterdam echter nauwelijks in waarde stijgen terwijl het Franse Danone ongeveer 10 procent koerswinst noteerde. De beperktere groei van Unilever en Danone wordt geweten aan diens sterke poot in opkomende economieën, waar in 2013 groei tegenviel. Bij toeleveranciers is het beeld eveneens niet eenduidig.
Monsanto maakte een zeer sterk jaar door en zag haar beurskoers 23 procent oplopen maar de Zwitserse concurrent Syngenta werd geraakt door de relatief hoge waarde van de Zwitserse franc en euro en kwam slechts een fractie hoger uit dan bij aanvang van het jaar. Hetzelfde geldt voor de wereldmarktleider met trekkers, John Deere. Een vrij hoge graanprijs werd deels tenietgedaan door beperkte investeringsbereidheid bij boeren in Europa.
Eén van de grootste verliezers was kali- en zoutproducent K+S. De Duitse onderneming zag haar beurskoers sinds 1 januari 2013 met 36 procent dalen door aanhoudende prijsdruk op kali en het opbreken van een Russisch-Wit-Russisch kalikartel dat prijzen van oudsher op peil hield. Analisten vrezen dat over 2013 "slechts" een dividend van 85 cent per aandeel zal worden uitbetaald, waar de onderneming eerder 1 euro in het vooruit stelde en een jaar eerder nog 1,40 euro werd uitbetaald.
K+S heeft als beleid 40 tot 50 procent van de winst als dividend uit te keren maar topman Norbert Steiner liet al halverwege november weten dat dit beleid mogelijk wordt losgelaten om het bedrijf te reorganiseren. Het Canadese PotashCorp verloor minder dan een kwart van haar beurswaarde, wat illustreert dat de Europese marktleider wordt gezien als een minder concurrerende producent. K+S slaagde er op de valreep van 2013 wel in belangrijke herfinancieringen los te weken bij banken.
De vooruitzichten voor 2014 zijn onzeker. Er komen waarschijnlijk meer orders uit Azië maar tegelijk geldt dat graanprijzen in 2014 wel eens kunnen gaan dalen, wat zich vertaald in minder koopkracht bij agrariërs. Dat is slecht nieuws voor alle toeleveranciers. Amerikaanse toeleveranciers krijgen bovendien in 2014 mogelijk last van een oplopende waarde van de dollar, waar Europese producenten juist kunnen profiteren van een dalende waarde van de euro. De Amerikaanse economie blijft immers beter presteren dan de Europese.
De meeste banken denken dat 2014 een goed jaar wordt voor voedingsconcerns. Er wordt immers uitgegaan van voorzichtig herstel van de wereldeconomie. Vermogensbeheerder Pimco ziet het wat minder zonnig: de wereldeconomie groeit minder hard en in de Eurozone zal tot en met het derde kwartaal krimp worden genoteerd. ING is ook voorzichtig. In de VS moet immers weer worden onderhandeld over een ruimere begroting terwijl de vraag is of Zuid-Europa weer vers geld nodig heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.