Home

Achtergrond 1820 x bekeken 2 reacties

Vleesreuzen pakken 'voerwinst'

Solide afzetvolumes, stabiele verkoopprijzen en dalende voerkosten. Het zit de Amerikaanse vleesreus Tyson Foods even allemaal mee. Het aandeel Tyson Foods is in waarde bijna verdubbeld in de laatste 12 maanden.

Kan het nog beter gaan? Het management denkt van wel. Hoge graanprijzen leidden tot roerige tijden op de markt voor pluimvee. Kleinere boeren verkleinden hun aantallen dieren waardoor Tyson Foods voor retailers interessanter werd vanwege de volumes die het kan leveren.
De top van het bedrijf uit Arkansas verwacht dat voerkosten in fiscaal 2014, Tyson Foods werkt met een gebroken boekjaar dat loopt tot eind oktober, met 500 miljoen dollar zullen dalen. De productie van kippen groeit langzamer dan de kostprijs daalt waardoor volgens topman Donnie Smith hogere winsten mogelijk zijn. Ook Pilgrim’s Pride, eigendom van JBS, kan van deze beweging profiteren. Pilgrim’s Pride is net voor Tyson Foods de grootste producent van kippenvlees wereldwijd. Het bedrijf uit Colorado verdrievoudigde de winst het afgelopen kwartaal.
Het aandeel Tyson Foods steeg ruim 10 procent, terwijl JBS 7,4 procent aan waarde won. Laatstgenoemde heeft op de beurs overigens ten opzichte van 12 maanden veel minder terrein gewonnen, deels door aanhoudende zorgen over de hoge schulden die het bedrijf opbouwde met overnames van onder meer Pilgrim’s Pride en Swift. Waar het segment kip voor Tyson Foods en JBS veel hoop op hogere winsten schept, zijn de markten voor varkensvlees en rundvlees nog betrekkelijk ondoorzichtig. Normaliter 'loopt' de afzet van rundvlees in tijden van economische tegenspoed minder, maar de marges op rundvlees namen het laatste kwartaal meer toe dan verwacht.
Met varkensvlees wordt nog niet erg veel verdiend. Dat verklaart ook deels dat Smithfield Foods deze week nauwelijks terrein op de beurs won. Bij Smithfield Foods speelt ook mee dat het aandeel al een enorme opmars maakte door de potentiële overname van het bedrijf door het Chinese Shuanghui, dat fors in de buidel wil tasten om aandeelhouders over de streep te trekken. Het aandeel zal blijven hangen rond het huidige niveau, vlakbij wat Shuanghui biedt. Shuanghui wil na de overname overigens in Hongkong zelf naar de beurs.

Laatste reacties

  • jp.bierema

    Laten we onze 'vleesreuzen' ook eens onder de loep nemen. Bijvoorbeeld in de vleeskuikens, wanneer de voerprijzen sterk dalen zoals nu het geval is weten ze alles in het geweer te brengen om de vleesprijzen voor de primaire sector lager te krijgen of in ieder geval niet hoger. Kwalijk vind ik dat. Het is ook voerwinst pakken wat helemaal niet van ze is.

  • bankivahoen

    Het is in deze sector helaas nooit anders geweest jp bierema@.
    Tov. 10 jaar geleden zijn de meeste primaire bedrijven 4 keer zo groot geworden en hun inkomsten op z'n hoogst gelijk gebleven. Wie lacht er het hardst ?? De pluimveesector ( zowel vlees als eieren ) is de meest on-transparante handel die er is, het was vroeger zo en is nu nog steeds zo! Altijd maar weer die verhalen de media inbrengen dat er alles teveel is, wat zelden waar is. Maar ja iedereen laat het maar gebeuren. Het kan pas leuk worden als Chinezen of Arabieren inzien dat er honderden bedrijven te koop zijn die voor een prikje over te nemen zijn. In de tuinbouw zouden er al contacten liggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.