Home

Achtergrond 1512 x bekeken 1 reactie

Roombehoefte trekt melkprijzen verder omhoog

De boternotering van het Productschap Zuivel is nog niet zo hoog als twee jaar geleden. Toen werd meer dan €4.200 per ton genoteerd. De huidige notering zit daar nog €150 tot €200 onder.

De roomprijzen benaderen het piekniveau van toen echter al behoorlijk. Verse room gaat deze week voor meer dan €5.100 per ton de deur uit.

De verkopen van boter en room stuwen de melkprijs momenteel meer dan de poederverkopen. De export van magere melkpoeder naar de wereldmarkt verloopt moeizaam, tenzij er vaste afnemers zijn en/of merkenoperaties in het buitenland. De officiële notering voor magere melkpoeder bij het PZ is €3.100 per ton, Amerikaanse magere melkpoeder wordt aangeboden voor minder dan €3.000 per ton.

Het effect van de hoge room- en boterprijs is ook goed zichtbaar in de melkprijzen die de Nederlandse zuivelondernemingen publiceren. Nemelco meldde deze week een verhoging van de prijs over mei met bijna €2,00 per 100 kilo. Deze verhoging kwam helemaal voor rekening van een verhoging van de vetprijs met 45 cent per kilo. Hochwald verhoogde de vetprijs, maar verlaagde de eiwitprijs en FrieslandCampina deed hetzelfde met de garantieprijs over juni. De markt is vragend. Zelfs al zou Fonterra besluiten nu extra boter op de Europese markt te brengen, dan geeft dat volgens handelaren nog geen al te grote verstoring.

Op de spotmarkt voor rauwe boerderijmelk doet zich hetzelfde verschijnsel voor. De melk gaat weg voor prijzen van 41 cent per kilo franco en meer. De melk kan goed worden verkocht, maar de beschikbaarheid is krap.

De notering van weipoeder is al weken stabiel, maar wordt volgens kenners kunstmatig zo gehouden. Er gaan dan ook stemmen op om deze notering te splitsen.

Prognose: stabiele tot licht hogere prijzen

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.