Home

Achtergrond 811 x bekeken 1 reactie

Hoogbejaarde CEO stuurt aandeel Dole Foods omhoog

Niet veel negentigjarige Amerikanen kunnen een beurskoers met 35 procent omhoog jagen, maar het is David Murdock gelukt. De CEO van fruitconcern Dole Foods wil met zijn familie de 60 procent van het bedrijf dat ze nog niet in handen hebben opkopen.

Het bedrijf zou daarmee van de grillige beurs in New York verdwijnen. De waarde van het aandeel daalde in mei fors toen een programma voor de inkoop van eigen aandelen werd gestaakt.
Murdock, die in 2011 nog zei ten minste 125 jaar oud te willen worden, is blijkbaar voortvarend. In februari keerde hij terug bij Dole, in de 19e eeuw met perzikenplantages op Hawaii begonnen. De vorige CEO is met een verkochte Aziatische divisie 'meeverhuist'. Murdock stelt dat Deutsche Bank hem adviseert en vol vertrouwen is dat de deal financieel rond komt. Murdock verkocht onlangs voor 500 miljoen dollar een eiland bij Hawaii.
De miljardair biedt 12 dollar per aandeel. Gezien de koers na de bekendmaking is opgelopen tot ruim 12,50 dollar, zal Murdock waarschijnlijk een beter bod moeten neerleggen bij de directie, hoewel de intrinsieke waarde van de aandelen door analisten van StarMine niet hoger dan 9,50 dollar wordt ingeschat. Westchester Capital Management bezit 4,25 procent van Dole en noemt het bod “een goed begin.”
In de wellicht wat minder sexy slachtbusiness zag JBS haar waarde op de beurs deze week fors afnemen. De Braziliaanse vleesgigant was door een hele reeks overnames al de grootste producent van rundvlees wereldwijd, de grootste kippenvleesproducent van Noord-Amerika en een subtopper met varkensvlees. De prijs: een miljardenschuld die de kredietwaardigheid zo onder druk zette dat ook rentes opliepen.
Het verraste dan ook velen dat het bedrijf uit São Paulo deze week de creditcard trekt voor Seara, een pluimveevleesdivisie van het eveneens onder schulden bedolven Marfrig. JBS betaalt niets, maar neemt wel voor 2,75 miljard dollar aan schulden van de landgenoot. Marfrig had dit jaar vanwege schuldzorgen meer dan 12 procent aan beurswaarde ingeleverd, maar won op de Bovespa-beurs met de bekendmaking van de deal verloren terrein terug.
De grote vraag is nu of JBS nu als grootste pluimveevleesproducent wereldwijd de benodigde groei zal doormaken die substantiële schuldaflossing mogelijk maakt.

Eén reactie

  • koestal

    dat worden dure bananen

Of registreer je om te kunnen reageren.