Home

Achtergrond 1900 x bekeken

Euribor gestegen, waarde euro weer toegenomen

ABN Amro verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente die het berekent aan commerciële banken tot ten minste 2014 op 0,50 procent houdt.

Bij een verdere renteverlaging lijkt weinig te winnen. Banken lenen elkaar tegen bijzonder lage rentes. Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is licht opgelopen tot 0,21 procent, nog altijd een extreem laag niveau. De interbancaire rente, vaak referentie bij bedrijfsleningen, ligt bij een looptijd van zes maanden op 0,32 procent. De opslagen bij bedrijfsleningen bedragen tot 5 procentpunt. 
Daar komt bij dat de ECB geen rente meer verstrekt over kapitaal dat banken kort bij haar stalt. Normaliter zou dit banken moeten stimuleren meer geld uit te lenen, wat de economische groei kan aanwakkeren. Banken worden immers gezien als het smeerolie van een economie en dat geldt zeker voor kapitaalsintensieve branches als de glastuinbouw en intensieve veehouderij. Niettemin hebben  banken nog altijd enkele honderden miljarden kapitaal “over” waarvoor ze blijkbaar geen goede bestemming kan vinden.
De beleidsrente ligt in het Verenigd Koninkrijk ook op 0,50 procent terwijl in de VS nog een rente wordt gehanteerd van 0,25 procent en in Japan zelfs 0,1 procent. De interbancaire rentes liggen in deze landen steevast boven het niveau in de Eurozone. Analisten voorzien dat de rentes in deze blokken sneller verhoogd zullen worden dan in de Eurozone, omdat de economie hier minder snel herstelt. Hogere rentes leiden er in principe toe dat minder geld wordt geleend en dus de geldhoeveelheid wordt ingeperkt.
Daarom voorzien de drie grootbanken van Nederland voor de middellange termijn een daling van de waarde van de euro richting 1,15 dollar. De afgelopen week steeg de waarde van de euro overigens juist tot 1,34 dollar. Voor de korte termijn wordt een daling verwacht naar 1,30 dollar. Een daling van de euro kan de wat stagnerende export van de Eurozone wellicht aanwakkeren. De Japanse centrale bank stuurde de laatste maanden agressief de waarde van de yen omlaag met als gevolg dat exporten 10 procent stegen.
Prognose: daling euro, oplopende rente.

Of registreer je om te kunnen reageren.