Home

Achtergrond 576 x bekeken

Wall Street op steroïden

De koersen op Wall Street worden deze week opgepompt omdat de Amerikaanse centrale bank bijna gratis geld blijft verstrekken. Het is een kunstmatig effect en heeft met de gezondheid van de economie niet veel te maken maar het optimisme is aanstekelijk en stuurt ook beurskoersen in Europa en Azië omhoog.

De grootste winnaar op de Boerderij Index deze week is groente en fruithandelaar Total Produce, een aandeel waar normaliter nauwelijks in gehandeld wordt en waarvan de koers historisch uitzonderlijk stabiel is. De Ierse onderneming maakte bekend dat de winst voor belastingen in 2012 met 8 procent is toegenomen tot 37,1 miljoen euro. Per aandeel is de winst zelfs 12 procent toegenomen.
Total Produce kocht in 2012 belangen in handelsbedrijven in Noord-Amerika, Afrika en de EU. Zo is de onderneming sinds maart 2012 voor 50 procent eigenaar van het Nederlandse handelshuis Frankort en Koning, dat in de Benelux maar ook in Duitsland een stevige positie heeft bij de retail. Het aandeel Total Produce is in waarde sinds 12 maanden geleden toegenomen van 37 euro naar 52 euro.
Het aandeel JBS was deze week een zeldzame verliezer op de Boerderij Index. De Braziliaanse vleesgigant gaat gebukt onder een schuldenberg en heeft last van een stagnerende Braziliaanse economie. Het aandeel beweegt nu rond een  waarde van 6,7 real, tegen 7,5 real bij aanvang van het jaar. Weinig banken adviseren hun klanten het aandeel te kopen al is het oordeel nu wel positiever dan een jaar geleden.
Topman Wesley Batista verklaarde onlangs dat JBS voorlopig geen grote acquisities zal doen en zich zal richten op nieuwe producten, maar de onderneming blijft kwetsbaar in het licht van hoge voerkosten. De concurrentie op de voermarkt neemt wellicht toe nu Europese voerleveranciers zich gedwongen door een affaire met vervuild voer uit Zuidoost-Europa ook op de Zuid-Amerikaanse maismarkt storten.

Of registreer je om te kunnen reageren.