Home

Achtergrond 2130 x bekeken laatste update:23 dec 2013

Renso Zwiers (1955)

Een ‘slamdunk’ voor OCI Nitrogen.

Renso Zwiers staat aan het hoofd van OCI Nitrogen, één van de grootste kunstmestconcerns van Europa. In feite is OCI Nitrogen een voortzetting van het vroegere DSM Agro. De overname door het Egyptische conglomeraat OCI is volgens de ex-basketbalinternational een ‘slamdunk’ (gouden greep) geweest. DSM investeerde liever niet in stikstofkunstmest, in de 
visie van topman Feike Sijbesma een ‘commodity business’, met te lage marges.

De Egyptenaren investeren wel, waardoor de omzet sinds 2010 eerst van 1 naar 1,2 miljard ging, terwijl Zwiers voor 2013 op 1,5 miljard rekent. Maar Zwiers, een perfectionist ‘pur sang’, is slechts matig geïnteresseerd in alleen omzet. Het bedrijf moet wat hem betreft vooral de beste zijn in alles dat het doet. Het leidde tot het winnen van prestigieuze duurzaamheidsprijzen en in Europa tot een hoger marktaandeel bij grote klanten.

Zwiers speelde een actieve rol in de lobby van de kunstmestindustrie tegen beperking van het aantal CO2-rechten en is een uitgesproken voorstander van het (duurzaam) winnen van schaliegas. Het lijkt niet veel te helpen. De kostprijs van stikstofkunstmest in Europa gaat daarmee fors omhoog en de kans dat productie zich verplaatst naar 
elders neemt toe.

 

FUNCTIE

• CEO OCI Nitrogen

Of registreer je om te kunnen reageren.