Home

Achtergrond 2656 x bekeken 8 reacties

Sneller aflossen lijkt het parool

Rabobanks nieuwe sectorvisie hamert op duurzaamheid. Melkveehouders doen het goed, maar desondanks maakt de bank zich zorgen.

Rabobank signaleert in haar afgelopen week gepubliceerde sectorvisie dat de bedrijfseconomische en maatschappelijke afschrijving van stallen steeds verder uiteen lopen. Hoewel de bank nog niet aangeeft de aflossingstermijnen te herzien, is het signaal duidelijk. Sneller afschrijven en aflossen dan nu gebeurt, lijkt het parool.
Dit betekent niet het einde voor nieuwbouw van stallen op traditionele wijze. Al moet volgens Rabobank rekening worden gehouden met toekomstige aanpassingen op het gebied van duurzaamheid. Bij voldoende rentabiliteit of buffer hoeft dit geen probleem te zijn.
Het aanleggen van financiële buffers is echter iets wat nog lang niet alle veehouders doen. Rabobank schat dat minder dan 40 procent van de veehouders beschikt over een buffer. Minder dan een kwart stelt een liquiditeitsplan op. In mindere tijden moet een veehouder volgens de bank zonder probleem 5 cent per kilo melk kunnen aanspreken. Dat zo weinig veehouders dat nu kunnen, is opvallend, helemaal nu de melkveehouderij zich al behoorlijk lang in hoogconjunctuur bevindt. Een dip komt zeker.
Rabobank wil duurzaamheidseisen nog niet in beton gieten, maar stelt wel dat ze een afspiegeling is van de maatschappij. Melkveehouders hebben tot nu toe goed werk geleverd en harde eisen weten te voorkomen. Toch maakt de bank zich zorgen. De bank verwacht niet dat in 2015 alle nieuwbouw voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij, zoals afgesproken in de Duurzame zuivelketen. Ook de CO2-aanpak vraagt alertheid. Extra eisen vanuit wetgever of markt zijn bij onvoldoende resultaat niet onwaarschijnlijk.

Laatste reacties

 • wmeulemanjr1

  na 'gerommel' met libor komen ze met allerlei maatregelen.

 • info58

  de boetepenningen zullen ergens van betaald moeten worden.

 • massy

  Houd je hart maar vast melkvee houderij.

 • agratax2

  Wat is er zo erg aan aflossen? Als je niet aflost o.k. ben je pachter van de bank maar wel met eigenaars risico.
  Boeren leven dus net als de hele bevolking van de Bubbel die door geld opname tot boven de waarde van het onderpand is onstaan. Nu vragen de geldschieters om terug te gaan in de tijd van opa toen aflossen heel gewoon was en er geen luchtkastelen werden bewoont en de economen niet dachten in groei maar in een fatsoenlijke samenleving waar ieder werd betaald voor zijn inbreng.

 • minasblunders1

  Klopt Agratax. Zolang de grondprijs steeg, groeiden de bomen tot in de hemel. Nu gaat de grondprijs zakken en krijgen we het omgekeerde verhaal. Dat had een ieder die een beetje na kan denken aan kunnen zien komen.

 • wmeulemanjr1

  snel aflossen kan snelle groei gaan dwarsbomen, maar brengt prijzen van grond en dergelijke wel op een normaler niveau.

 • ed12345

  wmeuleman snelle groei is prima maar het moet wel voor de wind blijven gaan, als de wind van voren komt staat de snelle groeier aan wel erg veel wind bloot en kan hij ook sneller omvallen.Lenen op de toegenomen waarden van onroerend goed dat je nog aan het afbetalen bent stelt je erg zwak op tegenover je bank

 • Schraar

  Je kunt beter een buffer op een aparte rekening vormen dan extra aflossen. Hier kun je altijd aan als je extra geld nodig hebt. Als je het afgelost hebt moet je weer naar de bank om opnieuw te lenen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.