Home

Achtergrond 587 x bekeken 3 reacties

Economie Eurozone staat stil, druk op euro groeit

De druk op de euro neemt vermoedelijk toe nu de economische groei in de Eurozone lijkt stil te vallen. Gemiddeld kwam de economische groei in de eurolanden vorig kwartaal uit op 0,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal.

De druk op de euro neemt vermoedelijk toe nu de economische groei in de Eurozone lijkt stil te vallen. Gemiddeld kwam de economische groei in de eurolanden vorig kwartaal uit op 0,1 procent ten opzichte van het tweede kwartaal. Op  jaarbasis kachelde de economie in de Eurozone in het derde kwartaal met 0,4 procent achteruit. Zelfs de motor van de Eurozone, Duitsland, kwam het afgelopen kwartaal niet verder dan een groei van 0,3 procent.

De euro vertegenwoordigt momenteel een waarde van circa $1,34 en zal vermoedelijk de komende weken gaan dalen richting $1,30. Niet alleen oogt de Eurozone steeds zwakker tegenover de VS en andere landen, de beleidsrente is vorige week ook verlaagd door de Europese Centrale Bank (ECB). Lenen wordt dus voor banken goedkoper. Nu gaan banken in Noord-Europa niet opeens bewegen als de rente geen 0,5 naar 0,25 procent bedraagt, maar in Zuid-Europa is dat anders.
De ECB neigt nog steeds naar verdere monetaire 'verruiming'. De ECB maakt zich vooral zorgen over de lage inflatie. Als de inflatie daalt onder het niveau van oktober (0,7 procent) zullen de bankiers mogelijk de beleidsrente op nul zetten of de rente waartegen banken geld in Frankfurt kunnen stallen verlagen tot onder nul, waardoor banken dus moeten betalen als ze geld willen parkeren. De ECB wil juist dat banken meer uitlenen aan bedrijven.
Het Euribor-rentetarief voor een looptijd van 3 maanden is alvast gedaald van 0,223 procent twee weken geleden gedaald tot 0,217 procent. De opslagen op de rente, vaak gebruikt bij bedrijfsleningen, worden echter niet verlaagd. De grootste kredietverschaffer voor de land- en tuinbouw Rabobank ziet haar buffers juist afnemen door hoge boetes en het terugkopen van Rabo-ledencertificaten.
Voor de Nederlandse export is de verzwakking van de euro positief. Het oude verwijt van de VS richting Japan en China wordt nu echter ook steeds meer gemaakt richting Duitsland en Nederland. De Europese Commissie doet onderzoek naar de Duitse exportkracht, terwijl ING deze week bekendmaakte dat Nederland te veel leunt op de export. De binnenlandse vraag blijft achter, evenals bedrijfsinvesteringen in Nederland zelf. Dat ondermijnt op de langere termijn de exportcapaciteit.

Laatste reacties

 • agratax2

  Begrijp ik het goed 'Is economische groei alleen mogelijk door inflatie?' In dat geval betekent economische groei niets anders dan minder krijgen voor meer geld. De goederen stijgen niet in waarde maar het ruilmiddel wordt minder waard. Hoe kan de mensheid zich voor de gek laten houden.

 • alco1

  Lagere euro verkoopt beter, dat is onomkeerbaar waar.
  Lagere rente voor leningen heeft echter het nadeel dat sparen ook steeds minder in trek is. Veel economen vergeten dit feit, maar de belangrijkste oorzaak nog wel eens kan worden, waardoor het hele economische bestel ontploft.

 • Jaap39

  Export doet het goed. Groot landbouw aandeel. Het wordt tijd dat natie Nederland zich dit echt realiseert, de overheid moet beter weten.

Of registreer je om te kunnen reageren.