Home

Achtergrond 1069 x bekeken

John Deere en JBS afgestraft voor slechte kwartaalcijfers

Beurzen zijn tam en de handel is door de vakantietijd nog altijd beperkt. Investeerders lijken af te wachten wat de centrale banken in september gaan doen om de economie te stimuleren.

Na een periode van prijsdalingen, ingegeven door bevrijdende regenval in het Midwesten van de VS, zijn de noteringen voor soja en mais weer wat gestegen. De hoge grondstofprijzen worden gevoeld door vleesintegraties.

JBS verloor woensdag direct na de bekendmaking van kwartaalcijfers 6 procent. Het aandeel staat op de Bovespa-beurs nu 25 procent lager dan exact een jaar geleden. Het verlies aan beurswaarde moet als een verrassing zijn aangekomen in Sao Paulo, want de kwartaalwinst was in het eerste kwartaal hoger uitgevallen dan analisten vooraf hadden geraamd. In analyses komt steeds weer dezelfde zorg over JBS naar boven: een torenhoge en in dollars genoteerde schuld.

Het vleesbedrijf groeide door een serie miljarden kostende overnames in de VS. Zo nam JBS de rundvleesactiviteiten van Smithfield over en kippenslachter Pilgrim’s Pride. Deze week kwam JBS tot een leasecontract van pluimveeslachterijen van het Franse Doux in Brazilië en de overname van een failliete lokale slachterij, Independencia. Daarnaast investeert JBS in de slachtcapaciteit voor runderen. Topman Wesley Batista belooft hoge marges, maar de consumentenmarkt in Brazilië is fragiel.

John Deere werd op de beurs eveneens gestraft voor matige kwartaalcijfers. De winst bleef zo’n 15 procent achter bij wat analisten hadden verwacht en de machinebouwer uit Illinois bracht de omzetverwachting voor het hele jaar omlaag van 3,35 miljard naar 3,1 miljard. Analisten rekenden op 3,4 miljard. John Deere denkt zelf een 'rebound' te kunnen maken op de beurs wanneer boeren later in het jaar aangedreven door hoge prijzen voor graan en soja meer gaan investeren.

Misschien was het kwartaal ook exceptioneel. John Deere introduceerde een recordaantal nieuwe producten en zag door aanpassingen in fabrieken de productie met twee weken vertragen, juist in een jaar waarin Amerikaanse boeren extreem vroeg gingen oogsten en daarom afzagen van de aankoop van nieuwe machines.

Of registreer je om te kunnen reageren.