Home

Achtergrond 971 x bekeken 1 reactie

Het ministerie van LNV moet terugkomen

De Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) doet het goed in de agrarische sector. Volgens een recente peiling van Agridirect voor Boerderij stemt ruim 10 procent van de boeren en tuinders op de christelijke partij.

Door Leo Tholhuijsen

Doet Nederland te weinig?
“In ieder geval moet de Haagse blik op Europa normaliseren. Aangezwengeld door de PVV hoor je nogal vaak in Den Haag dat Nederland zonder Europa zou kunnen. Maar op eigen houtje kunnen we het niet. Dat geldt voor de gehele economie.”

Wat kan de Nederlandse politiek concreet doen?
“Onze hoofdboodschap is: zorg voor een gelijk speelveld. Werp geen specifiek Nederlandse hindernissen op. Schaf niet eenzijdig de rode diesel af. Trek je niet terug uit innovatieonderzoek voor de landbouw. Wat we hier zien is dat de NVWA kosten van keuring van aardappelen bij de handel legt en dus indirect bij de boer. Elders in Europa neemt de overheid die voor zijn rekening. Zo kun je doorgaan: kijk naar de normeringen voor bemesting, op een gegeven moment worden de normen voor fosfaat en stikstof te laag voor een goed gewas. De Nederlandse politiek heeft hier invloed op.”

De Jong zou ook graag zien dat Den Haag wat minder rigide omgaat met mededingingregels.
“Je hebt hier vier fritesfabrieken en 4.000 fritesaardappeltelers. Als wij als NAV alleen maar denken aan productiebeperking, worden we al teruggefloten.”

In welke politieke hoek kan de boer het best terecht?
“Ik zie links van het midden meer het echte debat over een ander dan het huidige landbouwsysteem, waarbij óók naar de belangen van de boer worden gekeken. Maar als je kijkt naar regeringen met de PvdA erin, dan zie je daar weer weinig van terug. D66 is meer een stadspartij. Van Groenlinks kun je zeggen dat die wel het debat voeren over een beter landbouwsysteem. Maar ook hier ben ik erg benieuwd naar wat ze doen als ze in de regering zitten.”

De SP?
“Nog niet kunnen betrappen op landbouwstandpunten.”

CDA en VVD dan?
“CDA en VVD hebben behoudende standpunten. Goed voor de directe en fiscale boerenbelangen, maar voor een ander systeem voor de landbouw, haken deze partijen af.”

 

NAV’er De Jong stelt vast dat het debat over een andere landbouw links van het midden wordt gevoerd.Foto RB

 

 

In aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen op
12 september maken belangenbehartigers en ondernemers hun wensen voor het landbouwbeleid kenbaar.  Vandaag in de serie: Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

Eén reactie

  • politiek

    Inderdaad denk ik ook dat de discussie vernieuwde landbouw toekomst links van het midden wordt gevoerd tesamen met de SGP. Boeren die wat behouden willen blijven en zeer gericht willen stemmen en voor landbouwbelang willen gaan zijn bij de SGP prima. De toekomst landbouw wordt echter niet alleen door de boeren zelf bepaalt en daar hebben ze links van het midden zeer beslist begrip voor. Daar beseffen ze ook dat het gezinsbedrijven zijn , ik denk zelfs nog beter als rechts van het midden , die de laatste jaren het landbouwbeleid bepaalt hebben , wat eigenlijk tot niets heeft geleid. Ik kan het althans niet opnoemen gezien al die problemen die er momenteel zijn. Maar uiteraard als er iets is wat ik over het hoofd zie wat de beleidsmakers ( landbouwministers/secretaris) gepresteerd hebben dan spui maar.

Of registreer je om te kunnen reageren.