Home

Achtergrond 1085 x bekeken 2 reacties

Natuur & Milieu: burger voor belasting op milieuvervuiling

Utrecht – Ongeveer 60 procent van de Nederlanders is voor het verhogen van de belasting op milieuvervuiling, ten gunste van een lagere loon- en winstbelasting. Dat blijkt uit een opiniepeiling van Motivaction, uitgevoerd in opdracht van de stichting Natuur & Milieu. De organisatie ziet in de opiniepeiling steun voor ingrijpende “belastingvergroening” en in aanloop naar de verkiezingen in september een kans voor politieke partijen.

Uit de peiling blijkt dat 69 procent van de ondervraagden vinden dat de nieuwe regering subsidies en belastingvoordelen voor fossiele en milieubelastende industrieën moet afschaffen. Nederland subsidieert fossiele energie onder meer middels het accijnsvoordeel op rode diesel met jaarlijks 5,6 miljard euro, bleek eerder uit onderzoek van de bureaus Ecofys en CE Delft.

Uit het onderzoek blijkt dat bijna 80 procent van de Nederlanders zich bewust zijn dat ze door hun keuzes en aankopen de wereld kunnen helpen verduurzamen. In vergelijking met andere groene oplossingen zoals windenergie, elektrisch rijden of duurzaam eten, hebben zonnepanelen volgens het onderzoek de meeste potentiële gebruikers: 82 procent is voorstander van zonne-energie, 43 procent wil het toepassen en 6 procent gebruikt ze al.

Van de bedrijven die aan de AEX-beurs zijn genoteerd wordt Ahold, het moederbedrijf van Albert Heijn, het meest geassocieerd met milieuvriendelijk ondernemerschap. Fractieleider Jolande Sap van GroenLinks wordt gezien als groenste politicus, vóór Marianne Thieme, Diederik Samsom, Emile Roemer en de huidige staatssecretaris voor landbouw, Henk Bleker.

Laatste reacties

 • drikhend

  Je kunt wel ergens voor zijn . Maar het gedrag van ons bepaald of dat het ook wekelijk werkt . Ik denk het niet want de meeste kijken naar de prijs van een product . En daar wordt dan meestal koop gedrag op aangepast . Tussen willen en doen zit een wereld van verschil . Denk maar niet dat we rijker worden als we minder loon of winst belasting betalen , Want de aankopen worden ook fiks duurder door de extra belastingen en door aanpassen bedrijven . Het rijk wil en zal meer geld binnen halen . Dat gaat er bij de belasting betaler weer of en in dit geval bij de prijs van de consument bij .

 • corolthuis

  Als fossiele brandstof duurder wordt gaat de producent naar andere energievormen zoeken. Als het alleen in Nederland geldt gaat men op zoek naar het zelfde product uit het buitenland.
  Worden we dus nog armer.
  Alleen en sterke stijging van de Olieprijs wereld wijd helpt
  Of een inport heffing die het verschil in kosten tussen boontjes uit Kenia of uit Nederland compenseert. Dus 1 euro daglloon in Kenia en 200 Euro in Nederland dus heffing van 199 Euro op import van 1 dag werken. Stimuleert dat de mensen daar meer gaan verdienen. Als alle mensen daar net zo veel verdienen als in Nederland, wordt Kenia een heel duur land. De belastingen zullen omhoog schieten Er is daar nu 0,niks aan infrastructuur bv In plaats van verwarming moet je veel meer uitgeven aan koeling. Het is daar verschrikkelijk heet.
  Maar ja dat mag niet van de WTO. Daarom blijven wij profiteren van Slavenhandel elders. En geven iets terug via ontwikkelings hulp

Of registreer je om te kunnen reageren.