Home

Achtergrond 381 x bekeken

Prijs piekt naar extreem niveau

De gasprijs bereikte deze week extreme niveaus als gevolg van de kou in Europa.

Inmiddels heeft ook de Russische gasleverancier Gazprom erkent niet tijdig ingespeeld te hebben op de aangekondigde kou. Hierdoor raakte vraag en aanbod uit onbalans en kon de gasprijs bijna verdubbelen. Dinsdag piekte de gasprijs op de dagmarkt naar 40 cent per kuub. Sinds 2006 is zo’n hoge prijs niet meer voorgekomen. Toen steeg de gasprijs ook tot recordhoogte omdat Rusland en de Oekraïne de gasdoorvoer afsloten waardoor ook een tekort ontstond.

Inmiddels is de prijs voor een kuub gas gezakt naar 27 tot 28 cent. Vraag en aanbod zijn weer beter op elkaar afgestemd: Gazprom heeft de productie verhoogd en de aangekondigde dooi doet de vraag afnemen. De verwachting is dat de gasprijs in de loop van volgende week weer zakt naar 24 cent.

Ook de elektraprijzen piekte naar 10 cent/KWh baseload prijs. Vooral in Duitsland en Frankrijk wordt er veel gestookt op elektra. Inmiddels is deze weer gezakt naar 7,4 cent/KWh.

Of registreer je om te kunnen reageren.