Home

Achtergrond 331 x bekeken

Euro handhaaft zich

Waar de verwachte dollarkoers nu nog afwijkt van de stand op de borden, zien speculanten mogelijkheden.

Grote beleggers noemen de dollar nog altijd een interessante belegging voor 2012, aangezien de Amerikaanse economie betere vooruitzichten heeft dan de Europese. De dollar heeft stijgingspotentieel denken zij, gezien de goedkope waardering.

Daarbij gaan ze uit van een euro die zou moeten verzwakken door het wantrouwen van de beleggers in de Europese economische groei en de houdbaarheid van de schulden. Nog altijd houden analisten vast aan de koers van $ 1,20 die de euro dit jaar zal bereiken. Voorlopig beweegt de euro de andere kant op. De eurokoers handhaafde zich boven de $ 1,31 en kon in tienden van centen nog iets omhoog bewegen.

Op korte termijn lijkt er geen reden voor grote onrust over de Europese economie. De Europese top in Brussel deze week bracht voorzichtig positieve geluiden voort. Op de Europese top werden afspraken gemaakt over de strengere begrotingsregels die in het nieuwe Europese verdrag worden opgenomen. De eurolanden kwamen ook overeen dat het permanente noodfonds ESM in juli in werking treedt.

Ook de geldpers kan roet in het eten gooien voor de dollarkoers. De stap van de Federal Reserve om de rente tot eind 2014 laag te houden zorgde voor speculaties over een derde ronde kwantitatieve verruiming. Dat zou noodzakelijk zijn om de Amerikaanse economie te stimuleren. Beleggers vinden dat geen fijn instrument.

Bij de koers van de Britse pond was deze week een licht zwakkere euro zichtbaar, ondanks negatieve macro-economische cijfers van over het kanaal. Twijfels over de ontwikkeling van de Britse economie zorgen ervoor dat investeerders huiverig zijn ten opzichte van het pond sterling, de Britse staatsschuld ging deze week over de grens van 1 biljoen pond, 1.000 miljard pond, wel te verstaan.

Prognose: de markt is stabiel.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.