Home

Achtergrond 495 x bekeken

Fundament onder euro zwak

De waarde van de euro is ten opzichte van vorige week licht gestegen tot 1,31 Amerikaanse dollar en 0,81 Britse pond.

De euro is op jaarbasis tegenover de belangrijkste munten ongeveer 1,8 procent in waarde gedaald, becijferde financieel dienstverlener Bloomberg. Het blijft economen verbazen dat de euro stand houdt ondanks een opstapeling van slecht nieuws over de Eurozone. Mogelijk ligt de oorzaak erin dat overal zwakte heerst.
Deze week bleek de Franse werkloosheid te zijn gestegen tot het hoogste niveau in dertien jaar en verlaagde kredietbeoordelaar Standard & Poor’s haar beoordeling voor de kredietwaardigheid van Griekenland. Er is nu consensus dat Griekenland niet in staat zal zijn alle schulden terug te betalen. Spanje wist minder staatsleningen af te sluiten dan gehoopt, wat ook een domper is voor de Eurozone en dus de euro.
De Europese Centrale Bank (ECB) ziet bovendien af van grote maatregelen die de economie vlot zouden kunnen trekken. De Japanse centrale bank kiest wel voor een kapitaalsinjectie maar de ECB houdt het bij het uitspreken van hoop en het verlagen van de groeiverwachtingen voor de economie van de Eurozone. De beleidsrente is ook ongewijzigd.
Dit slechte nieuws wordt enigszins echter gepareerd door het uitblijven van een Amerikaanse begrotingsdeal die de VS tegen een fiscale klip kan duwen. Zonder deal gaan een hele serie belastingverzwaringen automatisch in met als gevolg dat de Amerikaanse economie in één keer hard geraakt wordt. Analisten blijven er in meerderheid van overtuigd dat de Amerikaanse en ook de Britse economie harder groeit dan de Europese.
Daardoor blijft er zicht op verzwakking van de euro ten opzichte van de dollar en dus een stevig fundament onder de export, die voor veel agrarische sectoren prijs- en dus inkomenbepalend is. In de valutahandel gaat wat minder geld om dan anders waardoor enkele transacties de koers wel onverwacht behoorlijk kan beïnvloeden, waarschuwt ABN Amro, dat een eindejaarsprognose handhaaft van 1,30 dollar.

Of registreer je om te kunnen reageren.