Home

Achtergrond 405 x bekeken

Aandeel ADM licht omhoog

De beurs laat richting het einde van 2013 een wisselend beeld zien, waarbij schommelingen bij bedrijven niet te verklaren zijn uit één fenomeen.

Case New Holland verloor overigens 16 procent vanwege de overname door Fiat Industrial en afspraken over een dividend van 10 dollar per aandeel dat eenmalig wordt uitgekeerd.
Over geheel 2013 wonnen 20 van de 25 bedrijven op de Boerderij Index aan waarde. De waarde van het aandeel Bunge steeg sinds 2 januari met 50 procent tot 73 dollar. Een behoorlijke prestatie aangezien branchegenoot Archer Daniels Midland (AMD) juist tot nu toe een dollar per aandeel inleverde. Bunge verkocht dan ook voor meer dan een half miljard dollar zijn kunstmestdivisie aan Yara en profiteerde van een uitgebreide geografische spreiding van de activiteiten.
Bunge is met name sterk in Zuid-Amerika en daarmee minder afhankelijk van de oogst van de VS dan ADM. Beleggers in ADM moeten stalen zenuwen hebben. ADM verkocht een aandeel in de Mexicaanse maisverwerker Gruma, waardoor het aandeel deze week 2,5 procent in waarde toenam, maar moet mogelijk de hoofdprijs betalen voor het Australische Graincorp, dat al tweemaal een bod afwees.
De beurskoers van Graincorp is meer dan 40 procent gestegen sinds het eerste bod. ADM heeft 12,2 Australische dollar per aandeel geboden, wat neerkomt op 2,3 miljard euro, de grootste overname voor ADM ooit. Zakenbank JP Morgan denkt dat ADM 13 dollar per aandeel zal moeten betalen terwijl de Australische bank Macquarie een prijsdoel voor het aandeel Graincorp hanteert van 12,50 dollar.
Rundveeslachter JBS zag de koers deze week bijna 7 procent stijgen, maar blijft voor volgend jaar speelbal van de graanmarkten. Rabobank verwacht voor het eerste kwartaal van 2013 nog een hoge graanprijs maar daarna een prijsval. Dat is voor JBS als grootverbruiker van graan in voer goed nieuws.

Of registreer je om te kunnen reageren.