Home

Achtergrond 651 x bekeken

GrainCorp wijst ADM de deur

Duluth - De directie van GrainCorp heeft een overnamebod van Archer Daniels Midland (ADM) van de hand gewezen. ADM bood 2,7 miljard Australische dollar (2,2 miljard euro) maar deze prijs ligt volgens de Australische graanhandelsfirma duidelijk onder de waarde. GrainCorp nodigt subtiel andere partijen uit een tegenbod te doen.

GrainCorp verhandelt driekwart van de graanoogst in het oosten van Australië. Eerder kocht ADM een belang van 15 procent in het bedrijf. ADM wil GrainCorp overnemen omdat het nu meer dan concurrenten als Cargill en Bunge afhankelijk is van de Amerikaanse markt. GrainCorp heeft mouterijen in Europa en exportingangen in China.

GrainCorp-topman Alison Watkins hoefde naar eigen zeggen niet lang na te denken over het bod van ADM. De graanhandel is de laatste 40 jaar verdubbeld in volume, aldus Watkins en de markt voor plantaardige oliën is de laatste 10 jaar verdrievoudigd. “We verwachten dat deze vraag niet zal verminderen. Australië is de juiste plaats op het juiste moment om deel uit te maken van deze groei.”
GrainCorp nam de beslissing in een sterk kwartaal. Het bedrijf zag de nettowinst in het afgelopen kwartaal 19 procent toenemen ten opzichte van een jaar eerder, tot 205 miljoen Australische dollar (166 miljoen euro). GrainCorp profiteert van een sterke oogst in Australië. Prijzen schoten door een gedecimeerde oogst in de VS door het dak en Australië had grote volumes beschikbaar voor de wereldmarkt.
In het lopende seizoen wijzigt deze situatie overigens. De Australische graanoogst kwam vorig jaar op 29,5 miljoen ton uit, het hoogste niveau sinds 40 jaar. In het seizoen 2012-2013 zal de oogst volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw niet hoger uitkomen dan 21 miljoen ton.
Voor ADM is de afwijzing van GrainCorp een forse tegenvaller. Eerder nam concurrent Glencore het Canadese Viterra over voor meer dan 6 miljard dollar terwijl het Japanse Marubeni het Amerikaanse handelshuis over nam voor 5,3 miljard dollar. Er zijn weinig grote overnamekandidaten over. ADM-topvrouw Patricia Woertz noemt het bod op GrainCorp nog steeds aantrekkelijk en analisten verwachten van het bedrijf uit Illinois niet direct een hoger tweede bod.

Of registreer je om te kunnen reageren.