Home

Achtergrond 1758 x bekeken

Renteverlaging lijkt plots uit beeld

Het Euribor-rentetarief met een looptijd van drie maanden is gedaald tot alweer een dieptepunt van 0,21 procent.

Bij een looptijd van zes maanden is het tarief gedaald tot 0,42 procent.

Het interbancaire tarief, vaak referentie bij leningen, is sinds november 2011 bezig aan een bijna onafgebroken daling. Eind 2011 maakte de Europese Centrale Bank (ECB) bekend schoktherapie op de economie uit te willen voeren door bijna ongelimiteerd geld aan banken te verstrekken tegen extreem lage rentes en voor een periode van drie jaar.

De rente zakte de laatste weken verder, onder de verwachting dat de ECB de beleidsrente die het aan banken rekent zal verlagen van 0,75 tot 0,50 procent. Plotseling lijkt deze verwachting minder zeker.

Volgens ECB-voorzitter Mario Draghi is een renteverlaging  niet eens in het overleg op 4 oktober besproken door het bestuur. De Franse beleidsmaker van de ECB Christian Noyer verklaarde aan persbureau Reuters dat de beleidsrente geen belangrijk issue wordt gevonden, wat de eerdere analyse van ABN Amro bevestigt. De ECB vindt de huidige inflatie blijkbaar acceptabel.

Prognose: stabiele rente.

Of registreer je om te kunnen reageren.