Home

Achtergrond 446 x bekeken

'We zitten in de verkeerde film'

Ze heeft uitzicht op een hele rij veewagens die klaar staan om de 400 koeien op te halen, mocht dat toch nodig worden.

Langs de weg, even verderop, staan ME-busjes en politiewagens, en bij de buren staat een groot kruis op het raam om aan te geven dat de bewoners geëvacueerd zijn. "Het is net of we in een film zitten, maar dan de verkeerde", zegt Annely Langereis, boerin op een bedrijf met 400 koeien in Ten Boer, in het bedreigde gebied.

Langereis heeft besloten om te blijven en niet te evacueren. Of wellicht: nog niet. "We hebben net sinds november een nieuwe stal in gebruik. Daar hebben de koeien al genoeg stress van gehad", verklaart Annely Langereis. Hun boerderij staat in het wat hogere deel van het bedreigde gebied. Als het misgaat, komt het water tot kniehoogte. "Niet levensbedreigend, dus, en dat speelt natuurlijk wel mee in de beslissing."

Alleen de drie veehouders in het gevaarlijkste deel van de polder hebben van de autoriteiten een dwangbevel gekregen om te verkassen. De andere negen die zijn geëvacueerd mochten uiteindelijk zelf de knoop doorhakken, al kregen ze wel het zeer dringende advies om te gaan. Onder hen familieleden van Annely Langereis. "Maar waar die zitten komt anderhalf meter water of meer te staan."

De overige zes boeren in het gebied, waaronder Langereis, zijn niet gegaan, maar hebben wel alle voorzorgsmaatregelen getroffen. Annely Langereis: "We hebben zelf een noodaggregaat geregeld en in Donkerbroek in Friesland staat een bedrijf voor ons klaar. Dat heeft het crisisteam geregeld. We wonen vlakbij de doorgaande weg. Als het nodig is, kunnen we dus zo weg. Alleen dat is wel een hele operatie, en je bent ook maar zo niet terug."

Een schadevergoedingsregeling is er nog niet echt voor de evacués. Peter Prins van LTO Noord zegt erop te rekenen dat de calamiteitenregeling die is ontworpen voor noodbergingsgebieden van kracht wordt. "Dat is een goede regeling die schade én vervolgschade vergoedt." Mogelijke complicatie is dat het huidige crisisgebied niet het stempel ‘noodbergingsgebied’ heeft.

Voor Langereis is het wel of niet bestaan van een schaderegeling geen argument geweest in de afweging om te blijven. "Vrijdag in de hectiek speelde het sowieso geen rol, nu sta je daar misschien wat meer bij stil. Maar bij ons staat voorop dat we geen onverantwoorde risico’s nemen." Ze heeft goede hoop op een goede afloop. "Mijn man is net even met iemand van het waterschap bij de dijk geweest. Het water is flink gezakt."

Of registreer je om te kunnen reageren.