Home

Achtergrond 557 x bekeken

Vonnis geveld

Bij vlagen vinden onze zonen het leuk om te helpen. Dan lopen ze ineens met een kruiwagen vol hooi te sjouwen of geven ze de kalfjes krachtvoer.

Ook onze jongste, net 3 jaar, kan er wat van. Met een frons op zijn voorhoofd staat hij soms kleine kaasjes te keren of zijn leven er vanaf hangt. En als er mais gereden wordt, moeten en zullen ze erbij zijn. Dan hebben ze plots last van ernstige scholitis, die pas over gaat als de laatste vracht in de kuil zit.

Ik laat hen maar en geniet van het enthousiasme. Het komt later alleen maar goed van pas als ze gemakkelijk de handen uit de mouwen steken. Iedere werkgever houdt van personeel dat aanpakt en niet zeurt. Maar ze kunnen ook te graag willen.

Laatst was onze oudste met Wijnand de stal in gegaan vlak voor het melken. "Wacht je even op me?" had Wijnand nog aan hem gevraagd. Maar terwijl Wijnand tussen de droge koeien liep en ik onze andere twee jongens in een overall hees, kroop Boris toch alvast door het hek om de koeien op te gaan sluiten. Nog voordat wij in de gaten hadden wat er gebeurde, had onze opdringerigste koe hem klem gezet in een box. Hard werd Boris tegen het hekwerk geduwd en de paniek was in zijn gillende stemmetje te horen. Nog nooit heb ik Wijnand zo snel aan de andere kant van de stal zien geraken. Terwijl hij de koe een enorme opsodemieter gaf, trok ik Boris weg uit de box.

Huilend van de schrik nam ik hem en zijn broertjes mee naar binnen. Een flinke rood geschaafde plek op zijn rug was het resultaat. Na een kwartiertje troosten had hij zich hervonden. "Die stomme koe moet naar het slachthuis", riep hij streng. "Ik ben het helemaal met je eens", zei ik, "dat gaan we straks met papa bespreken!"

Die avond werd vergaderd over de koe. En de uitkomst was dat ze het veld moest ruimen. Opgelucht haalde Boris adem. "Mooi zo, maar tot die tijd kom ik niet meer in de stal", was zijn commentaar. Daar bovenop heeft de recente tragedie van de twee broers met de stier ook diepe indruk gemaakt. Een paar keer heeft hij nog gevraagd wanneer ze zou gaan, maar deze week valt definitief het doek voor de koe. Dan wordt het weer leuk om te helpen.

Of registreer je om te kunnen reageren.