Home

Achtergrond 386 x bekeken 1 reactie

Ook bovenkant uiennoteringen gedrukt

De slechte kwaliteit van veel Nederlandse uien levert vooral problemen op bij afnemers in het Verre Oosten en Midden- en Zuid-Amerika.

Het is een domper omdat daar nog groeimarkten zijn, waar vervolgorders nu in het gedrang komen.

Afrika, vooral het noordwesten, gaat de komende maanden aanzienlijk minder uien afnemen. Senegal heeft de grens voor importuien gesloten om de eigen productie te beschermen. Ivoorkust, eveneens een grote afnemer van Nederlandse ui, heeft de aanvoer geremd omdat er ook aanvoer is vanuit buurland Niger.

Concurrentie van lokale aanvoer en vanuit buurlanden speelt ook in Rusland en Oost-Europese landen. Normaal gesproken is dit in het voorjaar juist een goede afzetmarkt. Uitblijvende afzetmogelijkheid in Polen is des te pijnlijker omdat hier een flinke industriële uienverwerking ook de mindere kwaliteiten kan gebruiken. Deze uitlaatklep ontbreekt nu.

Dat van de telersprijzen ook de bovenkant van de noteringen zakt, is logisch. De eigenaar van vrij verhandelbare goede uien houdt ze vast, vanwege de opbrengsten die ver beneden kostprijs liggen. Ze zijn nu schaars en inkopers zijn genoodzaakt partijen extra te testen op inwendige schade.

Prognose: onveranderd lage prijs.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Er zijn nog zat prima uien ,maar het lijkt wel of er aan rotzooi meer valt te verdienen dan aan goed spul wat maar iets meer kost.
    Als de verpakkers 3-4 ct bieden voor goede uien ,komen er zat los!!!

    Straks worden de goede uien achter de schuur gestort ,terwijl de slechte de markt verziekt hebben.
    Geweldig knoeiwerk!

Of registreer je om te kunnen reageren.