Home

Achtergrond 184 x bekeken 1 reactie

Atsma ziet waterschappen zich bewijzen

Aan het weer kun je niets veranderen. Maar de gevolgen die de combinatie van harde wind, hoogwater en veel regenval in het hoge noorden heeft, geven voor staatssecretaris Joop Atsma (Waterveiligheid) aan dat de vele inspecties van de dijken nut hebben en hard nodig zijn. Hij vindt dat de waterschappen zich dezer dagen bewijzen.

Atsma trok vrijdag de laarzen aan en nam de situatie op in Friesland en Groningen waar in Woltersum, Wittewierum en delen van Ten Boer en Ten Post mensen zijn geëvacueerd. ,,Het is buitengewoon ernstig en serieus'', aldus de bewindsman.

De oproep van de burgemeesters om rekening te houden met het ergste, was er niet voor niets, vindt Atsma die alle betrokken diensten goed zag samenwerken en er weinig commentaar op hoorde. ,,De afwegingen geschieden vooral lokaal en dat moeten we zo laten.''

Hij wijst erop dat het Rijk verantwoordelijk is voor de dijken bij zee en bij de grote rivieren, de provincies en waterschappen gaan over de regionale waterkeringen. ,,Wij zetten de komende tijd vanwege de waterveiligheid wel in op een grotere spuicapaciteit in de Afsluitdijk. Bij het Lauwersmeer was goed te zien hoe snel spuien kan werken.''

Vrijdagavond constateerde Atsma dat ,,de maatregelen en het systeem tot nu toe gelukkig goed hebben gewerkt. De situatie is nog wel kritiek, maar stabiel.'' Politiek staan de waterschappen ter discussie, maar niet bij Atsma. Hij vindt dat telkens weer blijkt dat de waterschappen voldoende bestaansrecht hebben en dat ze dat nu ook bewijzen.

,,Dit voorjaar was het heel lang heel droog. En nu dit. Extreem weer is vaak een combinatie van factoren en dat heb je niet in de hand. Maar dit laat zien dat we wel veel aankunnen. Het bevestigt opnieuw dat Nederland niet zonder waterschappen kan. Het is heel bijzonder dat het Nederlandse watersysteem zo fijnmazig is dat we dit kunnen regelen. De waterschappen zorgen er echt voor dat iedereen droge voeten houdt, ook als gebieden in verschillende provincies liggen. En gelukkig lukt het meestal'', aldus Atsma.

De in het Noorden oplaaiende discussie over de noodzaak van een extra gemaal, noteert hij niet op een wensenlijstje dat hij de komende tijd gaat afwerken. ,,Die discussie speelt al jaren, maar moet echt in de provincies worden gevoerd. Die zijn verantwoordelijk.''

Eén reactie

  • no-profile-image

    Astma ,De waterschappen , bewijzen zich. Wat bedoelt u, dat de boeren moeten vluchten.. Omdat er geen gemaal is gebouwd in het noorden.Omdat er mannen .vrouwen in het bestuur worden gekozen die van toeten nog blazen weten. Bedoeld u als het waterschap word opgeheven dat er dan niet meer gecontroleerd word. ?? Denk dat u bedoeld dat u de verantwoordelijkheid niet op u durft/wilt nemen. Weg met die regenten . Kan het geld besteed worden aan een gemaal. inplaats van, die te dure top.

Of registreer je om te kunnen reageren.