Home

Achtergrond 241 x bekeken

Voorzichtig hoop op hogere beurskoers agribusiness

Van de 25 bedrijven op de AgD-index verloren slechts 2 bedrijven op weekbasis terrein. Het belangrijkste economisch nieuws is tegenstrijdig: Italiaans staatspapier is minder overtekend maar de rente erop is dan weer lager dan gevreesd.

Hogere geschatte boereninkomens in zowel de VS als EU helpen de koersen in elk geval op dit moment wel. In de VS zullen boeren, en dan vooral akkerbouwers, recordinkomsten genereren wat zich vertaalt in een hogere afzet van machines (Case New Holland en Agco), kunstmest (Yara) en gewasbeschermingsmiddelen en zaaigoed (Monsanto, Syngenta).

De agrarische grondstofmarkten bieden ook richting. Tarwe verloor op de termijnmarkt Chicago (CBOT) weliswaar de laatste dagen aan waarde maar mais is, deels in het kielzon van aardolie, is dan weer gestegen. De rust in Libië keert weder maar in Syrië dondert het, wat door de koppeling olie-ethanol de maisprijs een push kan geven.

Een stijgende graanprijs manifesteert zich voor vleesconcerns Smithfield Foods en Tyson Foods in hogere voerkosten. Deze bedrijven lijken dat te kunnen hebben. De laatste kwartalen presteerden ze ondanks gesteten voerkosten consequent beter dan analisten hadden verwacht, vooral doordat ze erin slaagden prijsverhogingen door te voeren zonder directe vraaguitval tot gevolg.

De Braziliaanse concurrent JBS daarentegen ving de laatste maanden harde klappen op vanwege de relatief hoge schuld die het opbouwde door de overname van onder meer Swift en Pilgrim’s Pride in de Verenigde Staten. Het bedrijf verloor sinds eind 2010 een schokkende 40 procent aan beurswaarde op de Bovespa in Sao Paulo. De vooruitzichten lijken matig, ook omdat export groeimotor is van de Brazilianen, en de Braziliaanse munt steeds ‘duurder’ wordt en gezien de prestaties van de VS en de Eurozone voorlopig weinig competitief is.

Of registreer je om te kunnen reageren.