Home

Achtergrond 729 x bekeken

Ploegloze maisteelt wint aanhang in Limburg

Libeek – Veertig Zuid-Limburgse boeren luisteren naar de uitleg van specialist niet-kerende grondbewerking Stefan Muijtjens.

Libeek – Veertig Zuid-Limburgse boeren luisteren naar de uitleg van specialist niet-kerende grondbewerking Stefan Muijtjens. Op verzoek van een melkveehoudersstudieclub geeft hij uitleg over ploegloze grondbewerking. De demonstratie vindt plaats op de gerstestoppel van akkerbouwer Sjef Andriën.

In het algemeen is er nog veel missiewerk te verrichten om boeren te winnen voor niet-kerende grondbewerking, vertelt Muijtjens, maar de meeste van de in Libeek aanwezige maistelers zijn gewonnen voor de nieuwe manier van grondbewerking. Het bespaart brandstof en werk, er blijft meer vocht in de bodem zitten en daardoor kiemt de mais beter in het voorjaar.

Foto Twan Wiermans

Zuidbroek - Jarno Hofstee uit het Groningse Zuidbroek keert het stro zodat het snel kan drogen. Zaterdag wil Hofstee het stro persen tot balen. In totaal moet stro van zo’n 160 hectare nog door Hofstee worden geperst, dus het droge weer op zaterdag die het KNMI voorspelt komen hem goed uit. De stroprijs ligt dit jaar hoog, rond de 100 euro per ton geperst.

Foto Koos van der Spek

Rucphen – In een schuur in de gemeente Rucphen in Noord-Brabant zijn 24.000 legkippen in de nacht van donderdag op vrijdag gedood door een brand. Dat meldde een woordvoerster van de politie.

De zeer grote brand brak uit aan de Schijfse Vaartkant. Ook de loods zelf is verloren gegaan. Bij de brand is mogelijk asbest vrijgekomen, afkomstig uit het dak van de schuur. De politie adviseert omwonenden daarom ramen en deuren gesloten te houden en laat metingen uitvoeren.

De brandweer heeft kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar een naastgelegen boerderij, aldus de zegsvrouw. Rond half zeven was de brand nog niet onder controle. Naar verwachting is de brandweer, inclusief nablussen, nog tot het middaguur doende.

Er is sprake van rookontwikkeling, in de richting van Roosendaal. Een camping die twee kilometer verderop ligt, lijkt daar geen last van te krijgen, aldus de brandweer.

Foto ANP

Letea - 41 wilde paarden uit het Delta Letea reservaat in Roemenië worden losgelaten. In mei van dit jaar werden 54 wilde paarden door dierenrechtenorganisatie Vier Pfotenn gered van de slacht. Na drie maanden in quarantaine, met voldoende medische zorg van vrijwilligers, kunnen de 41 overlevende paarden terug naar hun oorspronkelijke leefgebied in de Donau-delta.

Foto Vier Pfoten

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.