Home

Achtergrond 278 x bekeken

Ondanks sterke dollar rustige zuivelmarkt

De handel in zuivel is niet veel veranderd ten opzichte van een week geleden. Hier en daar wordt er door de Europese zuivelbedrijven geprofiteerd van de sterke Amerikaanse dollar, maar de invloed is beperkt.

Hoewel er wat meer activiteit werd verwacht, is de markt rustig en zijn de prijzen wat gedaald.
Europees magermelkpoeder vindt nog steeds het makkelijkst zijn weg naar de wereldmarkt. Wat betreft andere zuivelproducten kan de EU moeilijk concurreren met andere aanbieders op de wereldmarkt.

De export van melkpoeders naar Noord-Afrika en Rusland verloopt rustig. De vraag in Azië is beter, maar dat is vooral interessant voor de melkproducenten in Oceanië. Komende maanden zijn wel bepalend in hoeverre de productieprognoses van Fonterra uitkomen. De verwachting is dat de melkproductie dit seizoen fors hoger gaat uitvallen dan een jaar eerder. Als dat daadwerkelijk zo is komen de prijzen op de wereldmarkt onder druk te staan. Niet alle extra melk kan in Nieuw-Zeeland worden verwerkt tot volmelkpoeder, waardoor ook het aanbod magermelkpoeder en boter op de wereldmarkt kan gaan toenemen.

Ook op de kaasmarkt is het rustig. De export van kaas naar rusland loopt ’aardig’, maar is zeker niet wild te noemen. De weiprijzen zijn stabiel, zoals al een aantal maanden het geval is.
De verwachting is dat de zuivelmarkt komende weken redelijk stabiel blijft. Natuurlijk worden de ontwikkeling op de financiële markten goed gevolgd, maar tot nu toe zijn de gevolgen beperkt. Kopers zijn hoogstens wat voorzichtiger.

De prijzen op de spotmarkt liggen met zo’n 38 cent per kilo (af boerderij) op een relatief hoog niveau.

Prognose: rustige markt.

Of registreer je om te kunnen reageren.