Home

Achtergrond 1569 x bekeken

Hoopman gelooft in kracht eigen regio

Hoopman Machines is reeds 100 jaar op dezelfde plaats gevestigd en nog altijd eigendom van dezelfde familie. Hoewel het bedrijf internationaal faam heeft verworven met vooral kleinere landbouwmachines en werktuigen, houdt het vast aan een sterke regionale worteling.

Hoopman Machines, bekend onder de merknaam Holaras, bestaat 100 jaar. Het bedrijf is gegroeid van een eenvoudige hoefsmederij tot een bedrijf dat in 2010 45 werknemers telde en bijna de helft van de omzet in het buitenland ophaalt. Het bouwt machines voor akkerbouwers, veehouders en loonwerkers en geldt als marktleider in de bouw van uienrooiers.

Eigenaar van het bedrijf uit het Achterhoekse Aalten is nog altijd de familie Hoopman. Jan Willem Hoopman is als enig lid van de familie nog direct betrokken bij de richting die het bedrijf kiest. De dagelijkse leiding is in handen van Henk Korten, 35 jaar in dienst, die een vijfkoppig managementteam aanstuurt.

Hoopman geeft ook leiding aan Hoopman Equipment en Engineering, producent van specifieke machines voor de zaaizaadindustrie. Hoopman Equipment en Engineering is sinds 1996 eigendom van het Duitse Germain’s Technology Group.

Korten acht de verkoop van Hoopman Machines niet zo waarschijnlijk. De familie houdt van het bedrijf en bovendien is in een eeuw tijd volgens Korten nog nimmer een verlies getekend, al noemt hij 2009 een bijzonder lastig jaar. Wanneer minder wordt verkocht, haalt het bedrijf uitbesteed werk (vooral metaalbewerking) naar de eigen werkplaats terug om het personeel aan de slag te houden.

”Het bedrijf mag bekend zijn van Israël tot de VS”, aldus Korten, ”de kracht zit in een diepe worteling in de regio.” Het overgrote deel van de vooral technische mensen die bij Hoopman Machines werken, komt van lokale technische opleidingen waarmee het bedrijf intensief samenwerkt.

Het verloop is beperkt. Binnenkort wordt voor de 28e maal een 25-jarig jubileum bij het bedrijf gevierd.

Hoopman Machines spot met moderne ideeën over management. Korten vindt dat directeuren daarin soms worden gezien als een wonderdokter die in korte tijd een topprestatie moet leveren om daarna als een sprinkhaan over te springen naar een andere firma. ”Uiteindelijk geloven wij in loyaliteit naar de klant, het personeel, partners zoals Claas en een langjarige visie.”

Nog altijd wordt vrijwel al het handwerk gedaan in Aalten. Het Duitse Lemken, net over de grens, werkt ook zo, maar bij grotere bedrijven als Lely bestaat toch de tendens in Nederland louter nog te assembleren. Daarvoor zijn de productieseries echter te klein, aldus Korten, en bovendien wordt veel gebouwd op specificaties die zijn aangeleverd door de klant. En daarvoor moeten de lijnen volgens Korten kort worden gehouden.

Het succes van Hoopman Machines stamt uit de jaren 50, toen Bram Hoopman eerst een knollenplukmachine en daarna de uienafstaarter ontwikkelde. Tegenwoordig domineert het bedrijf in de uienbranche, maar verkoopt het ook voor veehouders bijvoorbeeld voerverdelers, mestmixers en strooimachines.

Het bedrijf levert ook veegmachines, aan bijvoorbeeld luchthavens. De uienafstaarter is een afgeleide van de uitvinding van de knollenplukker Holanda. Om de knollenplukker optimaal te kunnen gebruiken, was een machine nodig die rechte paden kan zaaien. Het werd de Holaras. Later is ervoor gekozen de naam als algemene merknaam voor producten te kiezen.

Het bedrijf werkt momenteel aan een nieuwe uienlader en introduceert een nieuwe, grote maisschuiver. Die past ook op de Claas Xerion. Claas en Hoopman Machines werken waar het kan samen. Claas, ook een ’familiengeschäft’, biedt Hoopman Machines ondersteuning bij het veroveren van internationale markten waar Claas al een stevige poot heeft.

De veehouderij lijkt in belang voor het bedrijf af te nemen, erkent Korten. ”Feit is dat Hoopman Machines kleine machines bouwt voor de grotere bedrijven. Het megawerk, de balenpersen of voermengwagens, laten we over aan anderen. Bedrijven in Nederland worden groter en kopen dus wat minder onze machines. In Duitsland loopt de afzet overigens dan weer goed.”

Holaras heeft in de markt de naam net wat duurder te zijn dan sommige concurrenten. Korten glimlacht. ”De professionele boer koopt niet op aankoopprijs alleen, maar rekent met het complete plaatje. De machines zijn duurzaam en als men een probleem heeft, staat Hoopman Machines dag en nacht klaar”, aldus Korten.

Het bedrijf kiest ook voor een soepel dealerbeleid. Het is natuurlijk niet leuk als een dealer ook machines van de concurrent verkoopt, maar Hoopman Machines staat het toe. ”Onze dealers worden niet gekozen op exclusiviteit of met wurgcontracten gebonden. Wat telt, is de wijze waarop ze de klant bedienen. Op de langere termijn bepaalt dat het succes van de afzet van elke onderneming”, aldus Korten.

Het bedrijf kiest ook voor een soepel dealerbeleid. Het is natuurlijk niet leuk als een dealer ook machines van de concurrent verkoopt, maar Hoopman Machines staat het toe. ”Onze dealers worden niet gekozen op exclusiviteit of met wurgcontracten gebonden. Wat telt, is de wijze waarop ze de klant bedienen. Op de langere termijn bepaalt dat het succes van de afzet van elke onderneming”, aldus Korten.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.