Home

Achtergrond 221 x bekeken

Grote oogst drukt prijs vrije aardappelen

Zowel voor de uitvoer van aardappelen als van aardappelproducten is de markt momenteel slap, vooral doordat ook in productieregio’s buiten Noordwest-Europa de beschikbaarheid van aardappelen stukken beter is dan in het vorige seizoen. Dat geldt vooral Rusland.

De afzet vanuit onze contreien, dat wil zeggen behalve Nederland vooral ook België, Duitsland en in iets mindere mate Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, kan pas over enkele maanden toenemen. Dat komt doordat de opslagmogelijkheden in de genoemde exportgebieden onvoldoende zijn. Tot die periode is de aanvoer van grondstof voor de verwerkende industrie alleen al op basis van contractleveringen en meegeleverde extra productie simpel. Groot aanbod drukt de prijzen op de vrije markt.

Recente overvloedige regen heeft in Noordwest-Europa al effect op de aardappelen zelf (natrot treedt op), de rooimogelijkheden en straks de bewaring. Telersvereniging VTA meldt eind volgende week bevindingen na proefrooiing in Nederland die daarop meer licht kunnen werpen.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.