Home

Achtergrond 377 x bekeken 1 reactie

Euro en rentebeleid ECB onder druk

De euro komt weer onder druk te staan door hernieuwde onrust in de Eurozone. Griekenland blijkt moeite te hebben met het collecteren van belastinggeld, terwijl het land wegzakt in een steeds diepere recessie. Italië past bovendien tegen het zere been van de Europese Centrale Bank (ECB) een bezuinigingsplan aan. De onrust leidt ook tot een oproep aan de ECB de rente te verlagen.

Het Italiaanse bezuinigingsplan was voor de ECB volgens voorzitter Jean-Claude Trichet een niet-onderhandelbare voorwaarde voor het opkopen van Italiaans staatspapier (lees: lenen van herfinancieringskapitaal). Wanneer de ECB de Italianen niet had geholpen, had Italië een rente moeten betalen van meer dan 6 procent op de schuld.

De Italiaanse president Silvio Berlusconi heeft op 29 augustus echter ingestemd met een serie wijzigingen die uit de binnenlandse politiek voortkomen. Zo wordt een belastingverhoging voor mensen met hoge inkomens ingetrokken. Italië zegt dit te compenseren door belastingontduiking harder te bestrijden, maar de gevolgen van deze campagne zijn moeilijk in te schatten.

De onrust zet niet alleen de waarde van de euro wat onder druk tegenover de dollar en het Britse pond, wat op zichzelf goed is voor de export. De zogeheten schaduwraad van de ECB roept de ECB nu op de rente die het berekend aan commerciële banken te verlagen, wat ook de leenkosten voor bedrijven in de agribusiness verlaagt.

De inflatie ligt duidelijk boven het gewenste niveau van onder maar dichtbij de 2 procent. De ECB verhoogde daarom juist al tweemaal de rente tot een overigens nog altijd laag niveau van 1,5 procent. Wanneer de rente inderdaad wordt verlaagt, volgen vermoedelijk de Euribor-tarieven die vaak als referentie bij leningen worden gebruikt.

De angst voor een dubbele dip zet de ECB-bestuurders voor zware keuzes. Kiezen ze voor het omlaag brengen van de inflatie, een vurige Duitse wens, ten koste van economische groei? Of kiezen ze voor economische groei maar stijgende prijzen die op enige wijze toch ook de koopkracht van consumenten en bedrijven onder druk zetten?

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    M.Buitenkamp

    Kunt u iets meer aandacht besteden aan de correcte spelling van werkwoorden? Bij voorbaat dank.

Of registreer je om te kunnen reageren.