Home

Achtergrond 203 x bekeken

Band snoepjesfabriek Harlingen onder controle

Harlingen (ANP) – De brand in de snoepjesfabriek Astra Faam in Harlingen is onder controle. Dat heeft de politie gezegd.

Een groot deel van het pand is afgebrand. Alleen het kantoor en een emballagehal van de fabriek zijn overeind gebleven.

De brand brak omstreeks half negen uit en veroorzaakte veel rook. De oorzaak is nog niet bekend, maar volgens de politie is de brand waarschijnlijk ontstaan in een van de machines. Het vuur breidde zich daarna snel uit.

Wegens de grote hoeveelheid rook, adviseerde de politie de inwoners van alle omliggende dorpen tot aan Minnertsga om ramen en deuren te sluiten. Minnertsga ligt zo'n 15 kilometer van Harlingen. Hoe ver de rook precies kwam, kan de politie niet zeggen. ,"Waarschijnlijk tot Sexbierum'', aldus een woordvoerder. Dat ligt 8 kilometer van Harlingen.

De 62 werknemers van de fabriek moesten het pand verlaten. Ook naastgelegen panden werden ontruimd. Een groot gebied om de fabriek werd door de politie afgezet. Het scheepvaartverkeer in en rondom de havenstad werd aan de kant van de brand stilgelegd. De veerboten naar Vlieland en Terschelling konden wel varen, want die voeren niet in de rookzone.

De maandelijkse proef met de luchtsirenes is in heel Friesland afgelast. "Om verwarring te voorkomen'', aldus de politie. Een brandweerman raakte lichtgewond tijdens de bluswerkzaamheden; hij ging door zijn enkel.

Of registreer je om te kunnen reageren.