Home

Achtergrond 186 x bekeken

Prijsherstel zuivel zet voorzichtig door

Het lichte herstel dat vorige week delen van de zuivelmarkt opfleurde, liet ook deze week zijn effect voelen. Weipoeder werd duurder en ook mageremelkpoeder trok iets aan in prijs. Room werd eveneens iets beter verkocht, maar de boterprijzen bleven stabiel en bij de kazen is ook weinig prijsbeweging merkbaar.Het herstel dat er is, is echter nog geen overtuigend herstel. Het is te licht en te zwak, en niet uit de hoek waar het vandaan moet komen. Het prijsherstel bij weipoeder en mageremelkpoeder wordt namelijk veroorzaakt door vraag vanuit de veevoerindustrie. Ook belangrijk voor de zuivelsector, maar het is niet de vraag waar de grootste prijsstijgingen van verwacht moeten worden.

De veevoersector zucht al langer onder de hoge zuivelgrondstofprijzen – al is de druk in de voorbije weken wat afgenomen – en is zeker niet in staat om langdurig de markt omhoog te trekken.
Voor het overige is de markt nog rustig. Kopers blijven kleine orders plaatsen en leggen zich niet voor langere tijd vast.

De export van zuivelproducten loopt ondertussen niet slecht, stellen handelaren. De hoop is bovendien dat er binnenkort extra orders komen vanuit Noord-Afrika. Tenders worden niet direct voorzien. De handel met Rusland verloopt met horten en stoten. In de rechtstreekse handel tussen Nederland en Rusland zijn er geen nieuwe belemmeringen, maar handel die via andere landen loopt, ondervindt soms meer moeilijkheden. Zo legden de Russische inspectiediensten deze week extra beperkingen op aan de Deense export, in verband met de vondst van E-coli.

De spotmarkt-notering voor boerderijmelk trok verder aan tot zo’n 36 cent per kilo af boerderij.

Prognose: hogere prijzen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.