Home

Achtergrond 844 x bekeken

Goede kwaliteit pootaardappelen in Groningse Spijk

Spijk – Fokko Wiersma uit het Groningse Spijk is begonnen met het rooien van aardappelpootgoed.

Spijk – Fokko Wiersma uit het Groningse Spijk is begonnen met het rooien van aardappelpootgoed. Eerst wordt de kopakker van een perceel aardappelpootgoed van het ras Monalisa klasse E gerooid. Van de regen heeft Wiersma weinig last gehad.

Het bedrijf van Wiersma heeft in totaal 25 hectare pootaardappelen, waarvan 6 hectare Monalisa en 55 hectare tarwe. ”Eerst moest de tarwe van het land, daarna zijn we direct begonnen met het rooien van de aardappels” zegt Wiersma. De opbrengst is wel wat minder dan vorig jaar, zo’n 15 procent. De kwaliteit is goed, de aardappels zijn zelfs iets grover dan vorig jaar.

Foto Koos van der Spek

Colijnsplaat – Bezoekers aan de uiendag in Colijnsplaat toonden veel interesse in de demonstratie niet-kerende grondbewerking, waar Sander Bernaerts van DLV Plant uitleg bij gaf. ”Sommigen komen er speciaal voor hier”, weet hij. ”Nu praktiseren zo’n tien telers in het Zuidwesten niet-kerende grondbewerking, ik denk dat het gaat uitbreiden.”

De blauwe Lemken Karat bewerkt de stoppel. ”Wie niet-kerend werkt, kijkt heel anders tegen een stoppel aan. Die wil je zo oppervlakkig mogelijk bewerken, zodat deze boven in de grond blijft.”

Foto Anton Dingemanse

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.