Home

Achtergrond 1719 x bekeken

Boeren in spanning voor oplossing Hof van Saksen

Honderden boeren dreigen samen 27 miljoen euro kwijt te raken door het beleggingsdebacle Hof van Saksen. Een schikkings-voorstel om nog iets te redden, is door het dralen van banken onzeker.

Het bungalowpark Hof van Saksen is op sterven na dood. De 750 boeren die via een rechtsopvolger van LTO Noord Verzekeringen in het park investeerden, dreigen 27 miljoen euro kwijt te raken. Het betreft vaak een investering in een comfortabel pensioen. Het in 2006 gegarandeerde rendement van 8 procent per jaar wordt niet meer betaald.

Een meerderheid is nu akkoord met een schikkingsvoorstel van de financieel ook alweer noodlijdende fondseigenaar Phanos volgens welke ze 15 procent van hun inleg terugkrijgen. De banken die het schikkingsvoorstel mede opstelden en zouden financieren, ABN Amro en Rabobank, hebben echter tot de dag van vandaag geen handtekening onder het plan gezet.

Voor zo’n 700 boeren die veelal met forse tegenzin met het plan instemden is dat onbegrijpelijk. De banken zetten de boeren immers het mes op de keel. Enerzijds moeten ze pijnlijk genoeg afzien van 85 procent van hun belegging, anderzijds moest men nadrukkelijk vóór 12 juli een akkoord plus afstandsverklaring tekenen. De verklaring vrijwaart alle betrokken partijen van blaam en is door 92 procent van de investeerders ondertekend.

De banken hebben volgens obligatiehouder Gijsbert van de Brink de touwtjes in handen. ”Leuk is het niet, maar in feite heeft niemand een keuze. Zij hebben voor 58 miljoen euro recht op de eerste hypotheek gevestigd. Ze zoeken volgens mensen dichtbij de bron uit of ze juridisch uitkunnen met een percentage onder de 100 procent. Voor ABN Amro zoekt Nauta Dulith uit Rotterdam dit uit.

Mogelijk zoeken de banken naar overnamekandidaten voor Hof van Saksen of willen ze zeker weten of het park na de schikking en met lagere financieringslasten wél rendabel te maken is. Er zijn, volgens directeur Peter Zwart van Hof van Saksen, enkele niet door de banken publiekgemaakte extra eisen, waaronder de eis dat de omzet van Hof van Saksen niet meer dan 20 procent daalt ten opzichte van 2010.

De overige vijftig boeren, goed voor 4 miljoen euro belegd vermogen, weigerden de afstandsverklaring te ondertekenen uit wrok jegens LTO Noord. Ze proberen via advocatenkantoor Den Hollander in Middelharnis geld te verhalen op de organisatie. De procedure wordt door Den Hollander voorbereid.

WLTO Verzekeringen, rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen, bracht volgens LTO Noord tussen 2004 en 2006 de beleggingsmogelijkheid Hof van Saksen onder de aandacht. LTO Noord Verzekeringen heeft zelf volgens haar jaarverslag echter een eigen vermogen van slechts enkele tonnen. Er lijkt financieel weinig te halen.

WLTO Verzekeringen had volgens een rechterlijke uitspraak uit december 2007 niet de juiste vergunning om het beleggingsproduct in de markt te zetten. Directeur Jaap Eringa van LTO Noord Verzekeringen noemt het ”een veredelde vormfout”.

Eringa noemde de belegging ”in die tijd en op dat moment, goudgerand”. De verzekeringstak hielp ook bijvoorbeeld de vastgoedfondsen Synvest Real Estate Fund en Vastgoed Fundament Fonds in de markt te zetten, maar besloot in 2009 niet langer meer aandacht te vragen voor beleggingsproducten.

Dat een belangenorganisatie voorzichtig moet zijn het betrouwbare imago te verbinden aan commerciële producten, waarvan de deugdelijkheid niet transparant is, werpt Eringa van zich. De organisatie zegt slechts doorgeefluik te zijn van duidelijk als Phanos aangemerkt reclamewerk. Toch is het juist deze kwestie die de gedupeerden stoort. De scheidslijn tussen promotie en doorgeefluik lijkt uiterst dun.

Schikking

Volgens Den Hollander heeft de rechtsvoorganger van LTO Noord Verzekeringen, WLTO Verzekeringen, zich duidelijk ook als bemiddelaar opgesteld. Het bedrijf kreeg een commissie op basis van het aantal aangebrachte boeren en tuinders, in plaats van het aantal mensen aan wie over de beleggingsmogelijkheid is gecommuniceerd. De commissie liep op tot tenminste 1,3 miljoen euro en was een belangrijke winstmaker voor WLTO Verzekeringen.

”De toenmalige directeur had een winstgerelateerd loondeel. Hij had volgens Den Hollander een motief richting boeren om vooral promotie voor het Hof te maken”, zegt Marcus Bijloo van Den Hollander.

Volgens Bijloo kende de verzekeringsmaatschappij in tenminste een aantal gevallen aan het beleggingsobject meer zekerheid toe dan er werkelijk was. Zo is niet volledig voldaan aan de zorgplicht.

Als het schikkingsvoorstel doorgaat, lijken de vijftig boeren volgens de voorwaarden bij hun obligaties af te zien van hun contractueel bepaalde vorderingen en zekerheden. Die komen volgens de beleggingsspelregels dan toe aan de trustee, het Amsterdamse bureau ANT. Deze zal de vorderingen verdelen onder degenen die wel instemden. Als de rechtszaak op niets uitloopt, verliest men dus de ingelegde 4 miljoen plus advocaatskosten.

Volgens Erik Bomans, partner bij het Amsterdamse onderzoekskantoor Deminor, kan via de rechtbank in het beste scenario 20 procent van de inleg worden teruggehaald. Het betreft volgens de Vlaming een onzeker en langdurig proces. Hij noemt het investeren via een belangenorganisatie wel ”bijzonder.”

Overnamekandidaten

Recreatiepark Hof van Saksen is in 2006 voor 109 miljoen euro gebouwd in het Drentse Nooitgedacht. Met het geld werden 202 Saksische boerderijen gebouwd. Het betreft boerderijen in de zogeheten hallenhuisstijl. De boerderijen zijn langgestrekt, hebben een brede middenbeuk en twee smallere zijbeuken met vaak stallen. Aanvankelijk waren woon- en bedrijfsruimte niet van elkaar gescheiden. In de boerderijen zijn 663 luxe woningen gemaakt. Nu wordt voor een week in een gemiddelde vierpersoonsbungalow een actieprijs van 679 euro betaald.

De bezettingsgraad was al bij aanvang laag. Ondanks een agressieve reclamecampagne was slechts één op de vijf woningen bezet. In 2010 was dat volgens het jaarverslag opgelopen tot 50 procent. De inkomsten liepen wel gestaag op, van 12 miljoen euro in het eerste jaar tot 24 miljoen euro in 2010. Volgens Phanos werd begonnen met een verlies van 7,4 miljoen euro over het eerste jaar terwijl in 2010 een winst vóór rentebetalingen, aflossingen en afschrijvingen (Ebitda) werd geschreven van bijna 4 miljoen euro.

Hof van Saksen besloot 500 hectare extra te kopen voor nog eens honderd woningen, naast een heide-golfbaan met 27 goles. Er zou tevens een schaapskooi met bijbehorende kudde worden gevestigd. Vanwege de natuurontwikkeling in de plannen was gerekend op overheidssubsidies. Deze is echter door de bezuinigingen uitgebleven.

Obligatiehouders ontvingen aanvankelijk het rendement van 8 procent. In het vierde kwartaal van 2010 kwam hier vrij abrupt een einde aan. Phanos zelf wijt het debacle aan economisch ontij. De hoge aanloopkosten zijn volgens het bedrijf geheel gedragen door Phanos en diens aandeelhouders. Gehoopt wordt op overname door bijvoorbeeld De Roompot of Landall.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.