Home

Achtergrond 751 x bekeken 5 reacties

‘Algehele bundeling geen reële optie glasgroente’

Alle mogelijke verbeteringen van de afzetpositie komen voorbij de komende maanden. Een algehele bundeling zal echter geen reële optie zijn, denkt woordvoerder Jan Zegwaard van de in allerijl opgerichte Stichting Stap.

De Stichting versterking Afzetpositie Producenten van glasgroenten in Nederland (Stap) benadert momenteel telers om de onderzoekscommissie te bevolken die voor 1 oktober met een advies moet komen voor verbetering van de afzetstructuur. ”Dat is een moeilijk zoekplaatje. Het moet gaan om telers uit verschillende regio’s en afzetorganisaties met kennis van eerdere pogingen tot bundeling, maar met een ’open mind’.”

De zoektocht gaat ook langs oude initiatieven, zoals het veilingmodel Heldere Handel van Best of Four, maar ook de associatie van producentenorganisatie (APO). ”Dat is misschien een beetje een besmet woord tegenwoordig, maar bij de komkommers is met dit model al wel wat bereikt, dus we zullen kijken wat andere producten aan dit model hebben en ons de vraag stellen of voor verschillende producten ook verschillende modellen nodig zijn.” De ruimte in de toekomstig aan te passen GMO-regels, maar ook mededingingswet wordt nauw bekeken.

Duidelijk is wel dat het onderzoek bij de grens ophoudt. Belgische partijen praten niet mee. LTO en de Rabobank ook niet. ”Maar dat wil niet zeggen dat we geen gebruik maken van de kennis van deze partijen.” Gesprekken zijn er al geweest met LTO, Greenport Holland, VNO-NCW en ministerie van ELI. ”We zullen kijken wat die contacten opleveren om te zorgen dat dit initiatief wel slaagt”, aldus tomatenteler Zegwaard.

Het onderzoek moet bestaande overleggen over samenwerking in zich opnemen, zoals in paprikacollectief P8. ”Die initiatieven die wij kennen willen we proberen te bundelen om als een club verder te gaan.”

Tomatenteler Peter Duijvestijn, één van de initiatiefnemers, denkt dat niet persé de hele keten op zijn kop gezet wordt. ”Kleine veranderingen kunnen ook grote gevolgen hebben.”

Oplossingen om de markt te dwingen tot samenwerking werken niet, denkt Zegwaard. Een verhoging van de omzetgrens voor GMO-erkenning kan tot bundeling leiden, maar is niet wenselijk denkt hij. ”We willen vooral vanuit de kracht van de markt opereren.”

Het model van verticale ketenintegratie zal wel prominent op de agenda staan. ”Een aantal bedrijven doet dat al, we kijken of dat ook voor bulkproducten kan.” Het zogenoemde franchisemodel dat de Rabobank voorstelde om afzetorganisatie meer sturing te geven bij de teelt komt niet aan bod. ”Wij werken er zelf mee, maar dit is niet een model dat je in zo’n onderzoek mee zult nemen.”

Rijnconsult werd bij dit traject verkozen boven onder meer Berenschot dat eenzelfde proces begeleidde in de fruitteelt. Doorslaggevend voor Rijnconsult was volgens Zegwaard dat deze partij al bij de offerte aangaf geen plan voor algehele bundeling te willen schrijven. ”Dat is eerlijk, dat gaf ons een goed gevoel.”

Het bureau Florpartners van Thijs Jasperse was niet in de race voor de opdracht. Dat bureau was nauw betrokken bij recente bundelingspogingen. ”Dat wil niet zeggen dat we geen gebruik zullen maken van de kennis bij dit bureau.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  onelzqluvb

  VywrVC ayxbuelltksp, [url=http://ecezpgictnkd.com/]ecezpgictnkd[/url], [link=http://kgtnqrqbvgmm.com/]kgtnqrqbvgmm[/link], http://ipcenjkagghw.com/

 • no-profile-image

  laohalod

  6mZuG3 txvfnsnhpzsk, [url=http://ecghjaljwghe.com/]ecghjaljwghe[/url], [link=http://fvpidesnfent.com/]fvpidesnfent[/link], http://chaydsnwmvda.com/

 • no-profile-image

  brkspxpgwa

  kClhRk khmyhmytyapu, [url=http://qzzvdtuqnavg.com/]qzzvdtuqnavg[/url], [link=http://medlaflowiew.com/]medlaflowiew[/link], http://rookecbtrdmk.com/

 • no-profile-image

  gamvfv

  RbXDXy zzsvclrjgdjx, [url=http://cxcbrzbbwfrn.com/]cxcbrzbbwfrn[/url], [link=http://pzoknjhpfgre.com/]pzoknjhpfgre[/link], http://vxooedlrhbfa.com/

 • no-profile-image

  mglbkx

  jdjb4d fuajoduficqh, [url=http://mblmqainnfkl.com/]mblmqainnfkl[/url], [link=http://uuvlmzggqewh.com/]uuvlmzggqewh[/link], http://iedswilwsvtl.com/

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.